Úgy tűnik, New York sokkal esélyesebb arra, hogy Londonból sikerrel csábítsa el a banki üzleteket, mint akár Párizs vagy Frankfurt - állították a Bloombergnek nyilatkozó politikusok és iparági vezetők. Ennek oka, hogy szerintük az amerikai piacok azok, amelyek a piac méretében, szabályozói hozzáállás és tapasztalat terén hasonlót tudnak nyújtani, mint a brit.

A kontinentális Európából jelentkező utódjelöltek ugyan elcsábíthatják a banki üzletek egy részét, amelyeknek szükségük van az európai ügyfelek kielégítése miatt a hasonló időzónára, illetve a szabályozói előírások miatt rászorulnak az uniós belüli székhelyre, azonban az igazán komoly szereplők inkább az Atlanti-óceán másik oldalára vonulhatnak - írja a pénzügyi hírügynökség, amely a cikkét azért lobbizásnak is fel lehet fogni.

Az EU-n belül egyszerűen nincs olyan alternatív központ, amely akár infrastruktúrájának fejlettsége, vagy a szabályozó hatóságok infrastruktúrája alapján át tudná venni azt a szerepet, amit London tölt be. Erre egy város képes, s ez pedig New York - mondta John Nelson, a londoni Lloyd's elnöke.

Számos olyan globális befektetési bank van, amelynek legnagyobb, vagy második legnagyobb központja jelenleg Londonba található. A cikk szerint, ha megszűnnek London kompetitív előnyei az uniós piacokhoz való hozzáférés tekintetében, akkor sokan ezek közül inkább azt választják, hogy a tevékenységek azon részeit, amelyeket más időzónákból is meg lehet oldani, elköltöztetik a brit fővárosból.

New York lesz az elszámolóház

Xavier Rolet, a London Stock Exchange Group vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy ha megszűnik London előnye az euróban denominált ügyletek elszámolása terén, akkor az egész üzletág átvonul abba az egyetlen központba, ahol mind a 17 vezető devizával likviden kereskednek, s ez pedig New York.

Hasonlóan vélekedett James Gorman, a Morgan Stanley vezérigazgatója is. A Brexit nagy nyertese New York és az Egyesült Államok lesznek, egyre több és több üzletet kötnek majd meg ott London helyett - tette hozzá.

A hírügynökség szerint az egyik legnagyobb Wall Street-i befektetési bank már meg is kezdte működésének átszervezését, s az európai üzletekhez nem elengedhetetlenül szükséges személyi állományt ázsiába és az Egyesült Államokba telepítik.

Londonban eddig jelentős forgalmat bonyolítottak le dollárban denominált eszközökkel, a brit főváros volt a központja a makro-kereskedésnek, a deviza befektetéseknek és a globális kötvénypiacnak. Ennek most vége lehet, az iparág várhatóan New Yorkba települ.

Már nincs remény

A bankvezérek a jelek szerint az utolsó reményüket is feladták, hogy a brit miniszterelnök, Theresa May képes lesz olyan feltételeket kialkudni az Egyesült Királyság számára, amelyekkel Londonból továbbra is szabadon hozzá lehetne férni az EU pénz- és tőkepiacaihoz.

A nagy gondot az jelenti, hogy az EU-n belül nehéz olyan várost találni, amely egyesíteni tudná magában a London kínálta előnyöket. A helyi hatóságok nem tudnak olyan felügyeletet felmutatni, amely képes lenne megbirkózni a befektetési bankok által támasztott komplex követelményeknek, s sok városban hiányzik a megfelelő mennyiségű iroda, infrastruktúra, vagy a kínált életminőség nem tud a londonival versenyezni - írja a hírügynökség.

Emlékeztetnek, hogy a Z/Yen Group idei felmérésében London volt az első helyezett a pénzügyi központok között abból a szempontból, hogy mennyire vonzó a szektorban dolgozó munkavállalóknak. New York lett a második helyezett, Frankfurt viszont csak a 19., s Párizz a 29. helyet csípte el.

Ha az iparág az EU-n belülre költözne, akkor valószínűleg menthetetlenül feldarabolódna. Ez leginkább az amerikai befektetési bankok számára jelentene problémát, akik két évtizedet töltöttek el európai tevékenységeik minél jobb centralizációjával. A New Financial nevű elemzőcég adatai szerint az amerikai befektetési bankok európai alkalmazottainak 87 százaléka dolgozik Londonban, s a régióban bonyolított forgalmuk 78 százaléka a brit fővároson keresztül bonyolódik.

Csapdában a tőke

Abban a másodpercben, ahogy létrehozol egy céget egy országban, csapdába ejted a tőkéd, csapdába ejted a likviditásodat - mondta Viswas Raghavan, a JPMorgan Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért felelős vezérigazgató-helyettese. Ez csökkenti a hatékonyságot és visszaüt a nyereségességre - tette hozzá.

Így nagyon komoly korlátai vannak a londoni pénzügyi központok áthelyezhetőségének. Az egyik igény, hogy a szereplők továbbra is az Európai Gazdasági Közösségnek belül legyenek, el tudják adni szolgáltatásaikat és termékeiket az EU 450 millió polgárának. A másik az idő, az amerikai keleti-parton még csak hajnal három van, amikor az európai piacok nyitnak. Londonban este 9 van, amikor New Yorkban zár a tőzsde - hívja fel a figyelmet a Bloomberg.

De az összefoglaló szerint számítanak a kulturális aspektusok is. Egy külföldi székhelyű befektetési banknak mindig nehezebb meggyőznie a helyi cégeket, hogy forduljanak a nemzetközi tőkepiacok felé, finanszírozzák magukat esetleg dollárban, mint egy helyben lévőnek.

Persze nem mindenki menekül. A cikk szerint az egyik amerikai nagybank már döntött, hogy a Brexit után is Londonban marad. Úgy gondolják ugyanis, hogy így még mindig több európai üzletet tudnak szerezni, mintha New Yorkba vonulnának, sőt a kivonuló versenytársaktól is elhappolhatnak üzleteket.

Európa is rosszul járhat

Eközben brit részről is javában zajlik a lobbizás. Egyre több és több nyilatkozat lát napvilágot arra vonatkozóan, hogy ha az Unió nagyon megnehezíti London számára azt, hogy pénzügyi központ maradhasson, abból nem más Uniós központ fog profitálni, hanem egész Európa veszíthet rajta. A Bank of England helyettes kormányzója, John Cunliffe a múlt héten például ésszerű választásnak nevezte New Yorkot a Londonból kivonuló pénzügyi cégek számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!