Végre egy jó hír: a Mol magas profitról jelenthet

Továbbra is a kitermelési üzletág lehetett a Mol fő húzóereje a harmadik negyedévben. A forint kedvező alakulása miatt masszív eredmény lesz a devizahitelek átértékelésén is, azonban a gázszállítások árának befagyasztása miatt csökkenni fog ennek az üzletágnak az eredménye. Összességében azonban hosszú idő után végre magas profit várható a harmadik negyedévben.
Deák Bálint, 2010. november 15. hétfő, 16:44
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Két év után már érdemi profitot érhet el a Mol a harmadik negyedévben. A jelenleg rendelkezésre álló hét elemző értékelésének átlaga szerint a nettó profit 92,5 milliárd forint lesz, ami mintegy ötszöröse lehet a tavalyi eredménynek. Az üzemi eredmény szintjén is jól teljesíthet a Mol, amely a Napi Gazdaság konszenzusa szerint 88,13 milliárd forint nyereséget érhet el.

A Molnál a külső gazdálkodási feltételek az előző negyedévhez hasonlók maradtak - mondja az elemzők többsége. Így az eredmény továbbra is főleg a kitermeléstől várható, ugyanakkor a finomítási üzletágtól is javulást remélnek az elemzők. A gázüzletág eredményét viszont szinte biztosan rontani fogják a befagyasztott gázárak, ami a második félévre 10 milliárd forint körüli mínuszt jelenthet. Így ebben a szegmensben az előző negyedévhez és a bázishoz képest is visszaesés várható.

Az előző negyedévvel ellentétben azonban a forint árfolyammozgásának betudhatóan a Mol jelentős átértékelési nyereséget érhet el a devizahitelein. A devizaváltozásokról azt érdemes tudni, hogy az üzemi szintű eredményhez az átlagot kell figyelembe venni, míg a devizaátértékeléseknél a negyedév végi szám számít.

Mivel utóbbi elég nagyot csökkent, ez kedvező volt a Mol számára. A negyedév tekintetében azt is fontos kiemelni, hogy a Mol által befizetett több mint 35 milliárd forintnyi bányajáradékhoz tartozó büntetést már az előző negyedévben elkülönítette a társaság, így ez a harmadik negyedévet már nem rontja. Ugyanakkor néhány elemző számolt azzal, hogy a Mol már most céltartalékot képez vagy befizeti a rá eső különadót. Így amennyiben ezzel a tétellel (mintegy 20-25 milliárd forint) korrigáljuk a nettó profitot, akkor 90 milliárd forint vagy valamivel kevesebb lehet a konszenzusos nettó profit.


Az árfolyamhatás szempontjából talán nem is a számok lehetnek a legfontosabbak. A Molnak most igazán jó hír egy a kurdisztáni projektekkel kapcsolatos kedvező bejelentés lehet, mivel ez az olajtársaság növekedésének egyik kulcsa, így sokat nyomhatna a latban. Fontos lehet még az is, hogy a vezetés végre érdemben tud-e nyilatkozni az INA gázüzletágának sorsáról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK