Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Közel két hónapon belül a legnagyobb gyengülést mutatta fel a svájci frank az euróval szemben csütörtökön kora este, miután a feltételezések szerint az alpesi ország jegybankja (SNB) frankeladásokkal avatkozott be a zsinórban két napon át rekordszintre dráguló deviza gyengítése érdekében.


Egyik percről a másikra két forinttal lett olcsóbb a svájci frank a bankközi devizapiacon, az árfolyam 187-ről 185-re korrigált, miután a feltételezett intervenció nyomán hirtelen 1,4150-ről 1,4350-re ugrott az euró frankjegyzése - hívja fel a figyelmet Karsai Péter, a Commerzbank szakértője.


A szokásos menetrendnek megfelelően sem az SNB sem a BIS nem erősítette meg, hogy bármilyen intézkedést is tettek volna.


Az SNB ezt megelőzően már figyelmeztette a piacot; Jean-Pierre Danthine, a jegybank kormányzó tanácsának tagja közölte, hogy "bármilyen túlzott felértékelődést" megállítanak. Ez - emlékeztet a Bloomberg - keményebb megfogalmazás, mint amilyet március 18-án használt, akkor ugyanis azt mondta, hogy az SNB nem lesz képes határozatlan ideig fenntartani külföldideviza-vásárlásait.


Az árfolyam alakulásából tisztán látszik, hogy az SNB a piacon van, ráadásul meglehetősen agresszíven - mondta Geoffrey Yu, a UBS stratégája. Az ugyanakkor még nem látszik, hogy a beavatkozás mennyire lehet hatékony. A svájci frank azóta csak hajszálnyival erősödött, péntek hajnalra az 1,43-as szint közelébe süllyedt a keresztárfolyam, majd 1,4320 közelében legyezett.


EUR/CHF

forrás: Bloomberg


A svájci monetáris politika alakítói több mint egy éve kezdtek frankeladásokba a defláció elleni harc és az export megóvása jegyében. Decemberben a korábbinál enyhébb szóhasználattal élt a jegybank, amikor is - hasonlóan a legutóbbi kijelentéshez - csak a frank "bármilyen túlzott felértékelődése" esetén lépnek, szemben a korábban jelzett "bármilyen felértékelődés" helyett.


Az persze továbbra is kérdés, hogy az SNB - a kamatemelési várakozások közepette - képes lesz-e tartósan útját állni a frank felértékelődésének. Eddig ez nem ment, hiszen az elmúlt év végén még 1,50-1,52 között tanyázott az árfolyam, majd az 1,50-es szintet átlépve 1,46-ig esett márciusra, hogy azután ezt is könnyedén szakítsa át és legújabb rekordot 1,4145-ön állítsa be április 1-jén.


CHF/HUF

forrás: Bloomberg

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!