Végre - eljöhet a forint ideje

Az látszik, hogy a tartósan pozitív fizetési mérleg miatt a hazai eszközök egyre vonzóbbak, így újra érdemes forint befektetésekben gondolkodni – véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.
Napi.hu, 2014. április 15. kedd, 13:22
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt évekre jellemző váratlan gazdaságpolitikai fordulatok után a kormányzati utalások alapján most konszolidáció jöhet - véli Horváth István, a K&H Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója a K&H második negyedéves trendmonitor című elemzésében. A piac egyelőre inkább szkeptikus, és kivár az árazással a tényleges irányvonalak meghatározásáig, a külső megítélésünk azonban egyre jobb, amit mutat a nemzetközi hitelminősítők kedvezőbb megítélése és a forint stabilitása is - tette hozzá a szakember.

Ennek oka egyrészt, hogy mérföldkőhöz érkeztünk, a fizetési mérleg 2013. negyedik negyedéves adatai alapján tovább csökkent a külső adósságunk, nettó visszafizetők vagyunk, így gyakorlatilag nincs külső finanszírozási igény. Emellett az MNB devizatartaléka magas szinten van, és a legutóbbi devizakötvény aukció eredményeképpen az idei devizaadósság finanszírozás nagy része is már megvan. Így ha a feltörekvő piacokat újabb vihar érné, úgy a forint a február-márciusi nyomáshoz képest még ellenállóbb lenne. Mindez azt is jelenti, hogy ismét kedvező lehet újra forint befektetésekben gondolkodni, másrészt egy-két kamatcsökkentésre lehet még tér - hangsúlyozta Horváth.

Vonzóak a hazai eszközök

A hazai eszközök tehát egyértelműen egyre vonzóbbak, a javuló környezet azonban elfedi a gazdaság gyenge pontjait, mégpedig a beruházások alacsony szintjét, ami pedig hosszú távon fenntartható növekedés biztosítéka. A javuló növekedés és a jobb költségvetési mérleg most lehetőséget teremt arra, hogy a lakosság és a vállalati szektor terhei enyhüljenek. Ennek egyik iránya lehet, ha a következő években mérséklik a vállalati szektort terhelő különadókat. Így egyrészt lendületet kaphatnának a beruházások, másrészt közvetetten a vállalatok értékeltségére és ezzel a hazai részvénypiacra is jó hatással lenne.

EUR/HUF
Alfatrader

Egy másik gazdasági irányvonalat képviselne az államadósság csökkentésének előmozdítása, amely a kötvénypiacra lenne leginkább kedvező hatással. A harmadik, az előzőeknél populistább irányvonalat jelentene a gazdaságpolitika számára a sokszor emlegetett egyszámjegyű személyi jövedelemadó bevezetése. Ez kevésbé a vállalati szektort, sokkal inkább a lakosság jövedelmi helyzetét serkentené, hiszen míg a lakosság vagyonosabb rétegénél a megtakarítások, addig az alacsonyabb jövedelműek esetében a fogyasztás növekedését eredményezhetné.

Jegybankok szorításában

Az Európai Központi Bank és a japán jegybank még folytatja az enyhítést, ma már a jegybankok is egyre kritikusabbak, így a fejlett világ továbbra is jó növekedési kilátásainak hatására a jegybankok többsége már a szigorításra készül. Leginkább az USA és az Egyesült Királyság jegybankja jár élen, ez utóbbi esetében hamarosan sor is kerülhet a 2009 óta változatlan alapkamat emelésére.

Az előttünk álló hónapok nagy befektetési témája ezért az lesz, hogy ha a szigorítási hullám hatása ténylegesen megjelenik a piacokon, az milyen mértékben fogja befolyásolni a piacok teljesítményét. Emellett az európai gyorsjelentési szezon a szokásosnál is fontosabbnak ígérkezik, mivel  a vállalatok 2-3 éve romló profitabilitása után most végre jó esély van a profitkilátások javulására - mondta Horváth.

Meglepetés a feltörekvő piacokon?

A piaci pszichológia olyan, hogy amilyen gyorsan kivonulnak egy piacról a befektetők, emelkedni kezdő árfolyamok esetén ugyanilyen hirtelen vissza is térhetnek - fejtette ki a szakértő a feltörekvő piacokat az első negyedévben sújtó eladási hullámmal kapcsolatban. A következő negyedév legvalószínűbb ilyen, az egész piacot megmozgató eseménye lehet, ha Kínában döntés születik gazdasági ösztönzések bevezetéséről.

Ez leginkább azt jelentheti, hogy ismét kormányzati - leginkább infrastrukturális és az oktatási rendszerbe történő - beruházásokkal próbálnak lendíteni a gazdasági növekedésen. A feltörekvő piacokkal szemben jelenleg egyértelműen kivárást javaslunk, és az egyedi befektetési lehetőségeket kell keresni, kiaknázni - fogalmazott a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ucey83, 2014.04.16 10:51

igen ám, de a 314.2-es szint a potenciális csúcs jelen körülmények között. Mivel a körülmények változhatnak, a potenciális csúcs is lejjebb kerülhet. Ezért nem voltam rest megnyomni a shortot 309.1-es árfolyamon. Ha a célár 295, akkor a risk/reward is rendben van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2014.04.15 23:47

@ucey83: Akkor valahol még is van közös pont a vélemények között, mert én 314,28-ra tettem azt a szintet, ha 4-szerre sem lenne meg ennek áttörése, akkor ideje "szedelőzködni". Zárni minden euró longot. Azért annyiban van az elméletemnek buktatója, hogy a harmadik kitörési kísérletnek, már működnie kellett volna. A negyedik többször dől össze, mint ahányszor sikeresen teljesül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ucey83, 2014.04.15 23:39

Utánaszámoltam a dolgoknak. A forint erősödő trendje február elején kezdődött. Az akkori mélyponttól számolva az április 10-én elért csúcsig 4 százalékos erősödés történt. Ez a trend érvénytelenné válik, amennyiben a forint az április 10-i csúcsról számolva több, mint 2.4 százalékot esik.
Amennyiben a februárban megkezdett, egyelőre korrekciós trend érvényben marad ÉS sem euró sem dollár nem tör ki abból a szűk sávból, amelyben már közel másfél hónapja tartózkodik, eurhuf 314.2 fölé, usdhuf 227 fölé nem kerülhet.
A stopszintet eurhuf-nál 315-re, usdhuf-nál pedig 228-ra érdemes állítani. Kereskedési platformtól függően ehhez az árfolyamhoz hozzá kell adni durván 2 százalékot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2014.04.15 23:02

@meszi9: Akkor én is írnék egy végkövetkeztetést. Amennyiben az ismételt 305-314-ben ismét elhalna az euró erősödés, akkor elfogadom a véleményedet és tényleg egy brutális forint erősödés elé nézhetnénk...de ezt az utolsó menetet még kivárom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2014.04.15 22:55

@ucey83: A három százalékos effektív érték erősödés, amiről írsz, közel azonos az árfolyam technikai vissza korrekciós szintjével. Amely a 314-es szintnél kialakult, annak következményeként, hogy a kereskedők látva, hogy nincs elég erő az árfolyamban a szint áttöréséhez, egyszerűen zárták a pozíciókat. De forint longos pozíció felvétel sem történt, jelentős számban, mert nem nőtt meg lefelé a mozgás dinamikája, így nem keletkezett jelentős momentum sem. Számtalanszor előfordul egy árfolyamnál, hogy egy szint áttörése előtt, amit már harmadszor próbál kijön a szintáttörő csatornából és lemegy az első vissza korrekciós szintig. Itt is ezt látjuk. Viszont felhívnám a figyelmet arra, hogy ez növekvő ATR-rel történik, ami azt jelenti, hogy gyorsul az árfolyam. Továbbá arra, hogy ez a gyorsulás egyenlőre átlagos forgalomnál valósult meg. Amennyiben ehhez párosulna egy forgalom növekedés, akkor az már elég lenne a 314-es szint negyedszeri áttörés kísérletéhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html