Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hetek áresése nyomán a JPMorgan szakértői szerint ismét eljött az ideje annak, hogy német részvényeket vásároljunk - írja a Bloomberg. A DAX index 3,8 százalékkal ugrott meg hétfőn az újabb görög csomag hírére, azonban az emelkedést követően is mindössze 14,4-es az átlagos P/E mutatója, ami 7 hónapos mélypontot jelent az átlagos európai piac árazásához képest. A JPMorgan szerint ez kiváló vásárlási lehetőséget biztosít, vélemények szerint a jelenleg 11500 pont körül járó DAX index év végére 13 000 pontig is eljuthat.

A német részvénypiac a német kötvények áresése és a görög válság nyomása alatt az egyik legrosszabbul teljesítő volt a negyedévben. A befektetési bank szerint az esés egy nagyobb emelkedést készíthet elő, a német részvényeknek most nagyobb lehetőségük nyílik az emelkedésre, különösen ha  a gazdaság is a fellendülés jeleit mutatja.

Ez most kiváló környezet a német cégeknek és briliáns lehetőség a befektetőknek - mondta a hírügynökségnek Michael Kepler, a Mittelbraderburgische Sparkasse menedzsere a hírügynökségnek. Az index olcsó, az európai növekedés most kezd erősödni és a vállalati nyereségek nőnek. Ráadásul az olcsóbb euró és az alacsony olaját jelentette hátszél a következő negyedévekben egyértelműbben fogja éreztetni hatását, a DAX új csúcsokra készül - tette hozzá.

A német részvények április megelőzően kiválóan teljesítettek, a 2009 mélypont óta a DAX index értéke triplázódott. Az áprilisban megindult korrekcióban azonban 11 százalékot veszített értékéből korábbi csúcsához képest. A napokban a korábbi 12 400 pont feletti csúcsáról már 11 900 pont alá süllyedt az index értéke, s több nagy befektetési ház szakértői - köztük a Unicredit és a Bankhaus Lampe KG - is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy ha megtörténik a Grexit, az index 10 000 pontig is eshet.

Most, hogy a Görögországgal kapcsolatos aggodalmak enyhültek, a befektetők rávetették magukat a német részvényekre. Az elemzők előrejelzései szerint a német gazdaság növekedése magasabb lehet idén, mint az eurózóna átlaga, ennek köszönhetően az elemzők 2015 eleje óta 2,3 százalékkal emelték a DAX 30-as index kosarában szereplő cégek idei eredményére vonatkozó előrejelzéseiket. Úgy vélik - írja a Bloomberg - bármi történjék is Görögországgal, annak hatásai elhanyagolhatóak lesznek a német cégekre, hiszen a balkáni állam nincs ott Németország 15 legfontosabb kereskedelmi partnere között.

Persze - mint mindig - vannak óvatosabb vélemények is. Az európai fellendülés alapvetően a belföldi keresletre támaszkodik majd, s ennek nem lesz különösebb hatása Németországban - véli Norman Villamin, a Coutts & Co. zürichi befektetési igazgatója. Szerinte a német részvények akkor lesznek vonzóak igazán, ha valamelyik fontos exportpiacukon masszív növekedés következne be, vagy jelentősen nőnének a német fogyasztók költései. Azonban a német fogyasztók nem olyanok mint az amerikaiak, nem kezdenek el azonnal eladósodni - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!