BUX
38240

Végre elszánta magát a CIG Pannónia

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. jövőre leányvállalatán keresztül megkezdi aktív nem-életbiztosítási tevékenységét. Dolgozói részvénykibocsátásról is döntöttek. A részvény árfolyama eközben a mélyben jár a BÉT-en.

Lovas-Romváry András, 2010. december 15. szerda, 08:46

A CIG Pannónia tegnapi igazgatósági ülésén hozott döntés értelmében a nem-életbiztosítási tevékenységet végző leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG Pannónia EMABIT) a megfelelő felügyeleti engedélyek birtokában a jövő év folyamán megkezdi aktív üzleti tevékenységét. A CIG célja, hogy regionális életbiztosítói tevékenysége mellett nem-életbiztosítási tevékenységét is kiépítse Magyarországon és a régióban - közölte a társaság.A hazai nem-életbiztosítási piacot túlnyomóan külföldi biztosítók dominálják, az elmúlt két évtizedben szűk lehetőséget adva a valós piaci verseny kialakulásának és átrendeződésének, a piaci mechanizmusok és árverseny érvényre jutásának- indokolták a döntést. A társaság célja, hogy rövid időn belül a hazai és regionális nem-életbiztosítási piac meghatározó szereplőjévé váljon. A cél megvalósításához szükséges pénzügyi és személyi infrastruktúra megteremtése érdekében a nem-életbiztosító leányvállalata alaptőkéjének megemeléséről és új első számú vezetőjének kinevezéséről.

A leányvállalat jelenleg 835 millió forint jegyzett tőkével rendelkezik, a működés megkezdéséhez szükséges finanszírozás megteremtése érdekében az anyavállalat Igazgatósága döntött 500 millió forint tőkeemelésről, ebből 150 millió forint jegyzett tőkébe és további 350 millió forint a tőketartalékba kerül. A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító első számú vezetője Dr. Csurgó Ottó , igazgatósági tag és ügyvezető lesz. Az igazgatóság a Közgyűlésen egyúttal kezdeményezni kívánja dr. Csurgó Ottó megválasztását a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagjának.

A CIG Pannónia EMABIT stratégiája szerint első ütemben a hazai kis, közepes és nagy vállalkozásokat, intézményeket kívánja teljes körűen kiszolgálni biztosítási termékekkel és megoldásokkal. Az ehhez szükséges biztosítási ágazatokra kéri működési engedélye kibővítését a PSZÁF-tól, majd második ütemben a lakosságnak szóló biztosítási-biztonsági megoldások piacra vezetését tervezi. Tevékenysége során kiemelt figyelmet szentel a közvetítői hálózatokkal és szakmai szervezetekkel kiépítendő kapcsolatára. A vállalat menedzsmentjét a nem-életbiztosítási iparág nagy tapasztalattal rendelkező szakértői alkotják.

A CIG negyedéves jelentésének közzétételekor november végén még úgy tájékoztatta a befektetőket, hogy a nem életbiztosító indításáról időzítésének megállapítására folynak a kalkulációk, ezek függvényében születik meg majd az ezzel kapcsolatos döntés.

Jönnek az új dolgozói részvények

Az igazgatóság tegnapi ülésén elhatározta a CIG Pannónia alaptőkéjének 45 millió 200 ezer forinttal történő felemeléséről a társaság teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalóinak részvételével, új dolgozói részvények zártkörű forgalomba-hozatalával, teljes mértékben az alaptőkén felüli vagyon terhére. A munkavállalók részére történő ingyenes juttatás során a társaság összesen 1 millió 130 ezer darab dematerializált dolgozói részvényt bocsát ki menedzsment ösztönzés céljából.A dolgozói részvények kibocsátásának és elidegenítési feltételei megegyeznek a korábban kibocsátott dolgozói részvények vonatkozásában adott közgyűlési felhatalmazásokban foglalt feltételekkel, ideértve ezen részvényeknek a társaság törzsrészvényeivel mindenben megegyező "A" sorozatú törzsrészvénnyé történő átalakításának kötelezettségét.

Padlón az árfolyam

A CIG Pannónia részvényei eközben folytatták mélyrepülésüket a Budapesti Értéktőzsdén, tegnap új minimumon, 610 forinton zártak a papírok. Ezzel a 938 forintos kibocsátási árfolyamhoz képest immár 35 százalékkal esett a részvények árfolyama rövid tőzsdei szereplésük alatt.A kibocsátás során az intézményi befektetők 600-750 forintos sávban tehettek volna ajánlatot a magánbefektetők által 938 forinton le nem jegyzett részvényekre, azonban a nagy érdeklődés miatt az intézményi jegyzőknek nem jutott a részvényekből. A következő napok kérdése az lehet, hogy a jegyzéshez képest immár érezhetően alacsonyabb tőzsdei árfolyam felkelti-e az intézményi befektetők érdeklődését is, s megjelennek-e vásárlóként a részvények piacán.

 

Nincs jel a fordulatra

Technikailag mindenesetre nincs jel arra, hogy a csökkenő trend sérülne a biztosító részvényeinek árfolyamában. Mivel viszonylag eddig rövid múltra tekint vissza a részvény tőzsdei szereplése, ezért a meghatározó támasz és ellenállási szintekre csak tippelni lehet. Az biztos, hogy a kedvezményes jegyzés árfolyama - 750 forint - és a kibocsátás 938 forintos árfolyama jövőben többé kevésbé erős ellenállásként szolgál majd, hiszen az ellenállás pszichológiája pont az, aki veszteséges pozícióban ül, az sokszor igyekszik kiszállni, ha már nem bukik befektetésén. Lefelé technikailag kialakult támaszszint nincs. Az első pozitív jelet akkor adná a jelenlegi helyzetben a részvény, ha sikerülne markánsan 636 forint felett zárnia.

A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült