BUX
39138

Végre itt a jó jel - kezd meghalni a remény

Végre bekövetkezett az, amire a pozitív fordulathoz szükség lehet a részvénypiacokon, a szakértők hirtelen nagyon pesszimistává váltak. A világvége hangulat azonban még nem jött el, így még nincs itt az idő arra, hogy nagybevásárlásba kezdjünk.

Lovas-Romváry András, 2011. augusztus 25. csütörtök, 09:28

Éles fordulatot vett az általunk rendszeresen figyelt hangulati mutatók egyike, amely a múltban jól használható volt lokális piaci mélypontok meghatározásánál az amerikai részvénypiacon.

A profi tőkepiaci hírlevélírók körében hirtelen megugrott a részvényeladást javasló tanácsadók aránya, s erősen csökkenni kezdett az optimista, részvényvásárlást javaslók tábora. A felmérésben az egy héttel ezelőtti 23,7 százalékról 33,3 százalékra ugrott a medvék aránya, míg a bikáké 46,9 százalékról 40,9 százalékra csökkent. Ezzel a felmérés bull/bear aránya 1,23-ra csökkent a korábbi 2 közeli értékről, a bikák és a medvék százalékpontban mért különbsége 22,5 százalékról 7,6 százalékpontra zsugorodott. Ezzel a hangulat végre pesszimistába váltott - korábban ezt a borúlátást hiányoltuk ahhoz, hogy legalább remény legyen arra, a július vége óta tartó áresés után tartósabb felfelé menet bontakozhasson ki a piacon. Ezek az értékek nagyjából a nyár eleji szinteknek felelnek meg: ekkor az S&P 500-as index 1370 pont körüli tavaszi csúcsáról megérkezett a 200 napos mozgóátlag környékére 1250 pont körül, s onnan mintegy 100 pontot emelkedett rövid idő leforgása alatt.

 

Ugyanakkor még nem ért el arra a szélsőségesen pesszimista szintre, amely tavaly nyár végén alakult ki, s meg tudott alapozni egy több, mint fél éven át tartó emelkedést hozó rallyt a Wall Streeten. Ilyen szélsőséges hangulatról általában 0,8 alatti bull/bear hányados és negatív bull-bear spread esetén lehet beszélni.

 

 

A VIX index is a szereplők tartós aggodalmáról tanúskodik, a mutató a 30 pontnál végrehajtott kitörést követően stabilan-e szint felett vert tanyát.

 

 

Az opciós piac is idegességről árulkodik. A Chicago Board Options Exchange-en az eladott eladási és opciók egymáshoz viszonyított arányát mérő put/call hányados 10 napos átlaga magas, 0,8 körüli szinten ragadt, a 30 napos átlag pedig 0,75 fölé emelkedett, ez utóbbira a 2009 tavaszi mélypont óta nem volt példa.

 

 

Nem túl jó jel viszont, hogy az aktív alapkezelők elkezdték feltölteni long irányú pozícióikat a piacon. Egy hét alatt 21,4 százalékról 28,9 százalékra nőtt nettó long kitettségük a piacon szövetségük, az NAAIM adatai szerint. Az egy héttel korábbi érték  kellően alacsony volt, alacsonyabb mint a júniusi mélypont idején tapasztalt, azonban igazi mélypontok közelében gyakran nulla körüli értékeket is fel tud venni a mutató.

 

 

Összefoglalva: a hangulati mutatók közül már sok elég nagy pesszimizmust tükröz ahhoz, ami meg tudna ágyazni egy pozitív fordulatnak az amerikai részvénypiacon. Azonban még nem értek el olyan értékeket, amelyekre az ellentét-analízis hívei azt mondanák, itt már csukott szemmel vásárolni kell.