Végre lehet reménykedni a magyar fordulatban - kritikus szinten a piac

A június eleje tartó felfelé menettel hamarosan fontos szintekhez érhet el a magyar piac, eldőlhet, hogy kikerülnek-e a magyar részvény relatív medvepiacukból.
Lovas-Romváry András, 2012. június 22. péntek, 09:16
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Jelentősen javult a magyar részvények teljesítménye június eleje óta mind a fejlett piacokkal, mind a régió többi részvénypiacához képest, köszönhetően a bekövetkezett forinterősödésnek, s annak, hogy az április eleje óta tartó korrekciós hullám talán a többi tőzsdéhez képest kicsit kevésbé éreztette hatását Budapesten. Az okokról megoszlik a szakértők véleménye, az általunk megkérdezettek közül a legtöbben azon a véleményen voltak, hogy a magyar részvények súlya 2010 óta annyira lecsökkent a portfóliókban, hogy azt már nehéz volt tovább csökkenteni, s innen csak felfelé vezethetett az út.


Két eszköz, vagy piac teljesítményének összehasonlítására a technikai elemzés az úgynevezett relatív erő mutatót használja leggyakrabban, amely két termék árának egyszerű hányadosaként adódik. Az RS mutatóban ugyanúgy érvényesülnek a technikai elemzés szabályai, tehát a mozgóátlagok a trendek és a csúcsok és mélypontok elhelyezkedése ugyanúgy az uralkodó trend irányáról adnak tájékoztatást, mint egy-egy egyszerű árfolyamgrafikonon.


A BUX index euróban mért teljesítménye a német DAX indexéhez képest 2010 tavasza óta csökkenő trendben mozog, a magyar részvények kisebb-nagyobb megszakításokkal alulteljesítették német társaikat. Ezt nem lehet egyszerűen a régiós részvénypiacok alulteljesítésére fogni, hiszen a magyar index az MSCI Eastern Europe indexhez képest is csökkenő trendben mozog az elmúlt két évben. Az elmúlt időszakban tapasztalt felülteljesítése a magyar részvényeknek egyelőre nem hozta ki ebből a relatív csökkenő trendből azonban közel hozta egy olyan ponthoz, ahol a kedvezőtlen trend megfordulásában lehet reménykedni.


A magyar piac a régióhoz képest

A BUX/MSCI Eastern Europe RS már csökkenő trendcsatornájának tetejénél jár, közel a tavaly decemberben beállított csúcshoz a grafikonban. Ha sikerülne a mutatónak a jelenlegi szintekről további, nagyjából 5 százaléknyit emelkednie, akkor új, magasabb csúcs beállításáról lehetne beszélni, ami erős trendfordulatra utaló jel lehetne.


A magyar és a német részvénypiac

Ugyanez mondható el a BUX/DAX RS-ről is, a jelenleg 0,97-en tartózkodó mutatónak az 1,02 magasságában található korábbi csúcsa, így nagyjából 5 százalékot meghaladó további erősödés esetén kellene komolyabban megvizsgálni, hogy bekövetkezett-e a várva várt trendforduló. Mindaddig amíg azonban ez nem következik be, addig azt kell gyanítani, hogy a magyar részvények relatíve kedvező teljesítménye nem más, mint a korábbi, két éve tartó alulteljesítés természetes korrekciója.

A relatív erő mutató természetesen nem csalhatatlan, tavaly tavasszal például az első Széll Kálmán terve bejelentését követő optimista hangulatban egyszer már történt kísérlet a magyar részvénypiac részéről, hogy kitörjön relatív csökkenő trendjéből, azonban az a kísérlet csúfos kudarcba fulladt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tamas970, 2012.06.22 10:09

Az lesz a pech, hogy most meg a nemzetközi piacok fordulnak le, azt meg kétlem, hogy elszálló Ft, MOL, OTP árakat látnánk, ha a DOW és a DAX újralátogatja a tavalyi mélypontokat... Relatíve lehet, hogy a megszokotthoz képest jól fogunk teljesíteni, dehát:
szokásos teljesítmény:
nagy indexek 5%-ot esnek > OTP 10%-ot esik reál /*EUR, USD/-értékben
"megszokotthoz képest jó": ugyanakkora - esetleg kisebb bukta, mint nyugaton...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html