Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Július elsejétől különösebb hírverés nélkül megváltozott a hazai befektetési alapok kategorizálási rendszere, amelyet az alapkezelők szervezete, a Bamosz ír elő tagjai számára (az alapokban kezelt vagyon majdnem 100 százalékát a tagok kezelik). Az egyik legfeltűnőbb változás, hogy két nagy csoportot alakítottak ki, az egyik a hagyományos alapoké - ez a pénzpiaci, részvény-, kötvény- és vegyes alapok világa -, a másik a speciális alapoké.

Az utóbbi kategóriába tartoznak az ingatlanalapok, a származtatott alapok és a tőkevédett alapok - ezek a kategóriák eddig is léteztek -, de jön hozzájuk még kettő: az abszolút hozamú alapok és az árupiaci alapok, amelyeket eddig más elnevezéssel soroltak be (pl. egyéb, származtatott). Mindkettőre nagy szükség volt, hiszen az utóbbi években nálunk is kedveltté váltak ezek a különlegesebb befektetési formák. (Az abszolút hozamú alapok azok, amelyek tőkepiaci környezettől függetlenül pozitív hozam elérésére törekednek, céljuk a kockázatmentes hozam meghaladása.) Az egyéb kategória ezzel párhozamosan eltűnt. További előírás, hogy ahol a tőkeáttétel mértéke nem haladja meg a 30 százalékot, a hagyományos alapok közé sorolandó, ahol 30 százaléknál nagyobb, azok a speciális alapok közé tartoznak.

Sok alapfajtán belül, ahogy eddig is, alkategóriák vannak, ezek is változtak. Az ingatlanalapok például lehetnek közvetlenül és közvetve ingatlanba fektetők, az előbbiek ingatlanokat vásárolnak, az utóbbiak ingatlanos társaságok részvényeit vagy más ingatlanalapok jegyeit. A részvényalapoknál megszűnt az eddigi két kategória (részvénytúlsúlyos és tiszta részvény), ezentúl az a termék fog ide tartozni, amely legalább 80 százalékban vesz részvényeket.

A vegyes alapok viszont az eddigi kettő helyett háromfélék lehetnek, óvatos, kiegyensúlyozott és dinamikus vegyes, az utóbbi eléggé hasonlít a korábbi részvénytúlsúlyos kategóriához. Egy másik módosítás szerint ezentúl nemcsak rövid és hosszú kötvényalapok lehetnek, hanem bevezetik a szabad futamidejű kötvényalap fogalmát is.

A befektetések egyéb fontos jellemzőinek jelölésére eddig is használtak egy további címkét, "földrajzi/devizális kitettség" néven, de mivel itt minden piaci szereplő maga foglamazta meg alapja besorolását, ebből elég nagy kásoz lett, alig volt két egyforma megnevezés. Most ezt egységesítették, földrajzi szempontból például öt kategóriát különböztetnek meg: hazai, Közép-Kelet-Európa, feltörekvő Európa, egyéb feltörekvő, fejlett és globális. Egy újabb mezőben ezt is lehet azonban pontosítani, különböző országokat vagy alrégiókat megadni (Kína, BRIC, Latin-Amerika stb.)

Az ajánlás július 1-én hatályba lépett, a hatálybalépés napján már létező alapok esetében azonban a módosuló szabályoknak való megfelelésre hat hónap áll rendelkezésre - írja a szervezet ajánlása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!