Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az aranyár kedden több mint egy százalékot ugrott fel, mivel gyengült az óvatos befektetők kockázatvállalási hajlandósága. Sokan arra várnak, hogy az amerikai jegybank szerepet betöltő Federal Reserve június 9-10-i tanácskozásán valamelyest tisztázza a világ vezető gazdasága, az Egyesült Államok gazdasági helyzetét és kilátásait.

A spot arany árfolyama 1,3 százalékkal ment feljebb, elérve az unciánkénti 1717,33 dolláros (520 389 forintos) szintet. Az amerikai határidős árak 1,2 százalékkal nőttek, elérve az 1726,10 dollárt.

A Fed további gazdasági stimulus programjával kapcsolatos bizonytalanság komoly szerepet játszott abban, hogy az elmúlt pár napban drágult az arany. Ezen túlmenően azt is láthatjuk, hogy a globális részvénypiacok lendülete kissé megtört - mondta David Meger, a High Ridge Futures árupiaci igazgatója a CNBC szerint.

Példátlan méretű globális likviditási programokat látunk, ami olyan makrogazdasági környezetet terem, amely erőteljesen támogatja az aranyárfolyam emelkedését - tette hozzá a szakértő, aki szerint a pénznyomtatási tervek alapvetően növekvő inflációt, pénzromlást vetítenek előre, ami kedvezni szokott az aranynak, amely ilyenkor biztonságos menedéket jelent.

Hosszú távon van, ami az arany ellen szól

Az aranyárfolyam április közepén érte el a csúcsát, akkor az 1788,8 dolláros szintre emelkedett, azóta viszont ingadozott az 1780-as és az 1671 dolláros sávban unciánként. A mostani emelkedésből nem látszik trendszerű változás: az arany harmincnapos mozgóátlaga stabilan 1720 dollár körül mozog a keddi felfelé mozdulással is, a stabilitás pedig inkább azt mutatja, hogy ebben a sávban rögzülhet az árfolyam.

Eközben az emelkedő trend mellett szólhat az is, hogy növekednek a deflációs félelmek. Az Európai Központi Bank (ECB) soha nem látott pénznyomtatásba kezdett: 1350 milliárd eurós eszközvásárlási programot hirdettek, valamint várhatóan az uniós tagállamok is megállapodnak egy 750 milliárd eurós válságkezelő csomagban, de az infláció mégsem jelent meg. Ahogy azt a Bloomberg is felidézi, a keresletcsökkenés és a fogyasztás visszaesése miatt egyelőre nem indult el az árak emelkedése, ami hosszabb távon fékezheti a gazdaságot.

Sötét képet fest az ECB

Az európai gazdasági helyzet amúgy is aggasztó. Christine Lagarde ECB-elnök az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságának hétfői online meghallgatásán egyebek között azt mondta, hogy az euróövezetben az első negyedévben a GDP 3,8 százalékkal csökkent éves összevetésben, és hogy számításaik szerint 14 százalékos lesz a visszaesés a június végével záródó második negyedévben.

Idén az év egészére az ECB 8,7 százalékos gazdasági visszaesést vár az euróövezetben, ahol jövőre már 5,2 százalék lehet a GDP-növekedés - mondta Christine Lagarde. Emiatt is fontos, hogy a múlt heti, a várakozásoknál jobb amerikai foglalkoztatási adatok után milyen lépéseket tesz a Fed.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!