A Pioneer Alapkezelő szerint az idei visszaváltások elsősorban a pénzpiaci, a kötvény-, valamint a nyíltvégű ingatlanalapokat apaszthatja 100 milliárd forint körüli összegben. A részvényalapok vagyona valószínűleg kisebb mértékben fogy majd, mert a tőzsdei árak esése miatt jelentős veszteséget realizál az, aki most száll ki egy ilyen alapból. Kevésbé veszélyezteti a soron kívüli visszaváltás a tőke- és hozamvédett alapokat is, ezeknél ugyanis a tőkevédelem a futamidő végére szól, az idő előtti visszaváltás viszont árfolyamveszteséggel járhat.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint a szövetség tagjai szeptember végén 479 hazai befektetési alapban összesen 3.478 milliárd forintot kezeltek. A befektetési alapok vagyonának közel fele pénzpiaci és kötvényalapokban van.

A Pioneer Alapkezelő várakozása szerint 2012-től már megindulhat egy lassú növekedés a befektetési alapok vagyonában. A várakozásokat azonban hűti, hogy romlottak a magyar gazdaság növekedési kilátásai, sőt a recesszió sem zárható ki teljesen, ezért nem keletkezik majd jelentős, megtakarítható jövedelem-többlet.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy egy esetleges kamatemelés után a befektetési alapok közül a pénzpiaci alapok helyzete nehezebb lesz, mert bár az emelkedő kamatszint egyformán javítja az alappal és az új betéttel elérhető hozamot, a pénzüknek helyet keresők a betétek jövőbeli kamatígéretét vetik majd össze a pénzpiaci alapok múltbeli teljesítményével, amiből időlegesen a betétek kerülhetnek ki győztesen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!