Végül kisütött az ég Európa felett

Rendkívüli ingadozások után végül - hét egymást követő hatalmas zuhanással végződő nap után - pozitívban zártak az európai tőzsdék.
NAPI, 2011. augusztus 9. kedd, 18:41
Fotó:

A jelek szerint a befektetők a nap elején folytatódott hatalmas, öt százalékos visszaesés után már túladottnak láthatták a piacokat, amit követően korrekciós rally indult; emellett a Fed közbelépésére vonatkozó spekuláció is a kockázatvállalási kedv növekedésére hatott.

A frankfurti DAX volt a nagyobb európai indexek közül az egyedüli, amely - éppen hogy - nem tudott visszatérni a pozitív tartományba, a londoni FTSE 100 viszont 1,9 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1,6 százalékkal emelkedett. Kiemelkedett az európai papírok közül az utóbbi kereskedési napokon mindig óriásit eső BMW, amely majdnem tíz százalékot szerzett vissza értékéből. A német energiaszektor egészét lehúzta azonban a profitcsökkenésről bezsámoló RWE, amely 5 százalékot vesztett értékéből.

A kockázatvállás visszatérésével a defenzív papírok kevésbé voltak vonzóak: a France Telecom, a Deutsche Telekom és a Vodafone is esett. Párizsban az tíz százalékkal javító Alcatel-Lucent, és az 5 százalékkal erősödő Michelin szerepeltek a legjobban. A londoni tőzsdén az InterContinental Hotels Group gyorsjelentését jutalmazta a piac 8,2 százalékos emelkedéssel, a Royal Bank of Scotlandra viszont ezúttal is rájárt a rúd, majdnem 6 százalékot esett az állami tulajdonba került bank. Az ezüst áresése pedig a Fresnillo árfolyamát rántotta magával, 7,3 százalékot esett a papír.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK