Közép-európai idő szerint 21 óra körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA mutatója 0,06 százalékos gyengülést, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,15 százalékos csökkenést, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója viszont 0,16 százalékos erősödést jelzett.

Zárásra a Dow Jones indexe 0,1 százalékkal, 18 419,3 pontra nőtt, az S&P 500-as mutatója százalékban nem kifejezhetően csökkent, és 2170,86 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,27 százalékkal erősödött, és 5227,21 ponton zárt.

A csütörtöki trendet részben a napközben ismertetett makrogazdasági adatok alakították.

A vártnál nagyobb mértékben, az ipari teljesítmény visszaesését jelző szintre csökkent augusztusban az amerikai Institute for Supply Management (ISM) által közölt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

Kamatemelés később

Elemzők azt mondták, hogy a gyengébb gazdasági aktivitás alapján az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed későbbre halaszthatja legközelebbi kamatemelését. Az adatismertetés előtt a szakértők 30 százalékos esélyt adtak egy szeptemberi kamatemelésnek, az adatközlés után ennek a valószínűsége 24 százalékra csökkent.

Megfigyelők szerint a kamat alakítása szempontjából sok függ attól, hogy pénteken milyen augusztusi amerikai foglalkoztatási adat lát napvilágot.

A csütörtökönként közölt heti foglalkoztatási adat mindenesetre azt jelezte, hogy a múlt héten a vártnál kevésbé nőtt a munkanélküli segélyért először folyamodók száma.

A pénteken napvilágot látó havi foglalkoztatási adat előtt a befektetők nyereséget realizáltak az elmúlt hetekben jól szereplő pénzügyi papírok esetében és ennek következtében a Bank of America, a JPMorgan, a Wells Fargo és a Citigroup 1-1,6 százalék közötti mértékben gyengült csütörtökök estig.

Ezt hozta az olajáresés

A kőolaj árcsökkenése miatt mínuszban álltak az energiaipari cégek részvényei, az Exxon árfolyama 0,6 százalékkal, a Chevron papírja 0,5 százalékkal süllyedt a szerdai záróértékhez képest.

Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónként (159 liter) 43,39 dollárba került, 1,31 dollárral (2,93 százalékkal) olcsóbbodott szerdához képest.

Az arany unciánkénti ára 0,4 százalékkal (5,25 dollárral) 1316,65 dollárra emelkedett New Yorkban.

A nemzetközi bankközi devizapiacon az euró 1,1196 dollárra erősödött a hajnali 1,1153 dollárról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!