A tokiói Nikkei 225 0,09 százalékkal magasabban, öthavi csúcson zárt pénteken, már a második napja a 10 ezer pontos határ felett. Ez elsősorban a jen euróval szembeni gyengülésének köszönheti, ami jót tett az exportőr vállalatok részvényeinek.

A vezető exportőr vállalatok közül a Toyota részvénye 1,6 százalékkal, a Mazda részvénye pedig 1,7 százalékkal erősödött. Az Elpida Memory árfolyama 5,7 százalékkal emelkedett. A Sony részvénye viszont 0,8 százalékos veszteségben végzett a profitkivétel miatt.

A profitkivételre az október eleje óta elért tekintélyes nyereségek mellett a kínai monetáris szigorítás kilátása is okot adott, amely Ázsia-szerte megterhelte a tőzsdei árfolyamokat és legfőbb oka volt a tőzsdék pénteki vegyes teljesítményének.

A sydney-i S&P/ASX index 0,2 százalékkal, a hongkongi Hang Seng 1,5 százalékkal gyengült, a szöuli Kospi 0,7 százalékkal erősödött, a tajvani index 0,3 százalékkal emelkedett, a sanghaji kompozit index pedig 1,3 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!