A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,4 százalékkal gyengült, a frankfurti DAX-30 0,2 százalékkal erősödött, a párizsi CAC-40 0,4 százalékkal emelkedett a pénteki záróértékhez képest. A periférián a görög és az olasz tőzsde nem remekelt, az ASE 1,4 százalékot, az FTSE MIB 0,3 százalékot esett, a madridi IBEX-35 viszont 0,2 százalékot nyert. A Stoxx Europe 600 0,3 százalékos nyereségben zárt.

Egy hétfőn ismertetett adat szerint májusban nőtt az euróövezet feldolgozóiparának teljesítményét jelző beszerzésimedzser-index - elsősorban a spanyol és az olasz adatok jelentősebb javulására -, de a mutató mégsem lett olyan jó, mint ahogy azt az előzetes számítások alapján várni lehetett. Ez elbizonytalanította a befektetőket, akik délután sem voltak túl aktívak, hiszen legkésőbb pénteken kiderül, Görögország rendezni tudja-e az aznap esedékes 300 millió eurós adósságát a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben. Görögországnak június 5-19. között összesen 1,6 milliárd euró tartozás kell visszafizetnie az IMF-nek.

A tengerentúlon az európai tőzsdezárást követően - közép-európai idő szerint este negyed 8 körül - újra pluszban jártak a Wall Street-i indexek: a Dow és az S&P-500 0,4, a Nasdaq 0,5 százalékkal emelkedett.

Mindez azután, hogy meglehetősen vegyes adatok láttak napvilágot: egyebek mellett egy kis csalódást keltő lakossági költésekről szóló adat, és egy vártnál jobb feldolgozóipari adat. A héten a fő makroadat, ami a befektetők figyelmének középpontjában lesz, az minden bizonnyal a havi munkaerő-piaci adat lesz pénteken, miután a részvénypiacok jelentősen függnek a Fed-től.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!