BUX
40021

Vegyes napot zárt Ázsia

A japán börze esett hétfőn a rosszabb gazdasági kilátások és a gyengébb folyó fizetési mérleg következtében, de a kínai parkettek irányadó indexei emelkedni tudtak a hét első napján.

NAPI, 2010. augusztus 9. hétfő, 09:47

Vegyesen mozogtak a fontosabb ázsiai tőzsdék hétfőn: a sanghaji index 0,53, a Hang Seng 0,24 százalékkal emelkedett, de a tokiói Nikkei 0,7 százalékkal csökkent. A pénteki amerikai munkaerő piaci adatok hátráltatták a komolyabb emelkedést, ráadásul a Goldman Sachs rontotta az amerikai és a japán növekedésre vonatkozó kilátásait, aminek hatására a Toyota, a Canon és a Honda részvényei estek. Japánban ezen felül publikálták a folyó fizetési mérleg statisztikákat, ami szerint meredeken esett a többlet a lassabb export miatt.

Kínában viszont az acél- és építőipari cégek papírjai segítették a börzéket. A részvények azután drágultak, hogy a kormány elrendelte: több mint 2000, 18 különböző iparágban tevékenykedő céget arra kötelezett, hogy zárják be az elavult üzemeket. A döntéssel jól járnak ezek a vállalatok, hiszen eleve fölös kapacitásokkal rendelkeztek.