Vegyes napot zárt Európa

A nyugat-európai indexek vegyesen zárták a napot. Az ECB negatív kamatáról szóló hírek után a pozitív zónába ugrottak, ám a nap végére csak a DAX marad nyereségben.
Napi.hu, 2013. november 20. szerda, 20:04
Fotó: Napi.hu

Az FTSE-100 0,3, a CAC-40 0,1 százalékos veszteségben zárta a napot, míg a DAX 0,1 százalékos nyereséggel fejezte be a napot. A pán-európai index, a Stoxx Europe 600 szintén 0,1 százalékkal múlta felül a keddi zárást. A periférián a milánói FTSE MIB-40 0,2, a madridi IBEX-35 0,7, az athéni ASE 0,7 százalékot esett.

A piacok az amerikai makroadatok után elkezdték ledolgozni a mínuszokat, ám befektetők a Fed leutóbbi jegyzőkönyvének megjelenése előtt nem akartak komolyabb lépéseket tenni.

Az európai tőzsdéknek jót tett az a hír is, miszerint az ECB negatív kamaton gondolkodik, -0,1 százalékra is levihetik a kamatszintet, ha a gazdasági kilátások ezt megkövetelik. Az ECB legutóbb nem változtatott a rekordalacsony, 0,25 százalékos irányadó rátáján, de Mario Draghi kijelentette, hogy a bank "technikailag készen áll", hogy az alapkamatot nulla alá csökkentse, ha szükséges.

A frankfurti indexet a Metro 2,4 százalékos emelkedéssel segítette, miután a kiskereskedelmi lánc papírjainak ajánlását tartásról túlsúlyozásra javította a Barclays. A párizsi indexet az Alcatel illetve a Société Générale húzta le 3,5 illetve 1,2 százalékos veszteségével. Előbbi azért esett nagyot, mert a Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Nokia Solutions and Network és az Alcatel-Lucent közötti deal nem halad előre. A hírt egyik cég sem kommentálta. A Nokia részvényei viszont 1,7 százalékos pluszban zártak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK