BUX
38831

Vegyes számokkal rukkolt elő a Mol

Vegyes gyorsjelentést közölt a Mol-csoport a második negyedévre. Meglepetés abban nincs, hogy az eredmény döntő hányada a kitermelésből származik, de a profit kicsit kevesebb lett, mint ahogyan azt előre becsülték. Ugyanakkor a jövő már rózsásabbnak látszik, legalábbis a kiteremlésben.

Deák Bálint, 2011. augusztus 16. kedd, 03:22

A második negyedévben 54 milliárd forintos nettó eredményt ért el a Mol-csoport, ami a speciális tételek nélkül 61 milliárd forintra rúgott. Ez mintegy 7 százalékkal rosszabb a Napi Gazdaság elemzői konszenzusánál.

A vártnál picit rosszabb nettó profit annak tudható be, hogy a kitermelésből várt 81 milliárd forintból a Mol egy kevesebbet mintegy 74 milliárd forintot tudott hozni, ami azonban így is jelentős részét adta a második negyedévi teljes 78,4 milliárd forintos üzemi eredménynél. Ez utóbbi is picit elmaradt a a konszenzusos értéktől.

A profit tehát ahogyan a szakértők előre megjósolták kevesebb lett mint, amennyit az első negyedévben produkált a Mol, de az első félévi nettó eredmény (ezzel számolhatnak az anyavállalat részvényesei) így is 146,6 milliárd forintot ért el, szemben az egy évvel korábbi 24 milliárd forintos veszteséggel. Ez egy részvényre számolva 1691 forintot jelent hat hónap alatt.

A második negyedévre csökkenő profit a csökkenő tendenciát mutató olajáraknak tudható be, miután a nyersolajárak 2011 második negyedében rendkívüli ingadozás mellett általánosan csökkenő tendenciát mutattak - olvasható a gyorsjelentésben. Az áprilisban végi 125 dolláros árról ugyanis június végére 110 dollára csökkent a fekete arany ára. A második negyedévben történt ideiglenes olajár csökkenés ellenére azonban a Mol szerint fundamentumok továbbra is erősek, hiszen az OPEC tartalékkapacitása (a szaúdi termelés növelés miatt) tovább csökkent és elérte a kritikusnak mondható 2,5-3,5 millió hordó napi sávot, míg az OECD kereskedelmi készletei visszaálltak az 5 éves átlag szintjére. E mellett a keresleti kilátások is pozitívak, hiszen az előrejelzések szerint a szezonálisan gyenge, 88,2 hordó/napos második negyedéves keresletet a harmadik és a negyedik negyedévben napi 90,3, illetve 90,6 millió hordó rekord kereslet követi majd. Jó hír még az üzletággal kapcsolatban, hogy az első félévben az átlagos napi szénhidrogén termelés emelkedett, meghaladva a bázis időszakét, ami a magasabb adriai off-shore és nemzetközi gáz és kondenzátum termelés eredménye. Ez elsősorban a négyszeresére emelkedett szíriai hozzájárulás, illetve a pakisztáni Tal blokk növekvő termelésének köszönhető. Ugyanakkor főként szíriai eszköz-aktiválások következtében jelentősen magasabb volt az amortizáció. Az év első felében fennálló szíriai politikai feszültségek azonban egyelőre nem érintették a napi operációt, termelést illetve mezőfejleszéseket - közölte a Mol.

A finomitás és kereskedelem üzletágban a  működési eredmény 17,2 milliárd forintot tett ki, ami több mint duplája az elemzők által vártnak, de azért jól mutatja, hogy e téren sok profitot jelenleg em lehet termelni. Az üzletág teljesítményére pozitívan hatott a gyorsjelentés szerint. Kiszűrve a speciális tételeket, (a szállítói-vevői számlákon lévőárfolyamnyereséget /-veszteséget és a készleteken történt értékvesztés hatását) is pozitívba fordult az üzletág, amely így 15,3 milliárd forintot porodukált. A több mint 20 milliárd forintos javulás a nagyobb értékesített mennyiség és a finomítás alacsonyabb egységköltsége okozták. Szintén pozitívum, hogy a Mol mindezt alacsonyabb átlagos finomítói árrés, és a horvát finomítók technikai problémáinak negatív hatása mellett érte el. Az INA ugyanis 11,2 milliárd forint veszteséget könyvelt el, a veszteség fő forrásaként a gyorsjelentés a működési problémák mellett a nehéztermékek különösen alacsony árrését, és a mérsékelt horvát kereslet jelöli meg. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a jelentésben le is szögezi, hogy bár az eddig elért eredmények azt mutatják a társaság jó úton halad, hogy az INA-t egy hatékonyabb régiós szereplővé formálja, azonban elengedhetetlen a további beruházások megvalósítása és a hatékonyság javítása.

A gázüzletág eredménye a második negyedévben 9,5 milliárd forint lett. Így az első félévben 22,3 milliárd forintos nettó profitot ért el a cég, amely a bázis időszakhoz képest 21 százalékos csökkenést jelent. Ennek elsődleges oka az, hogy míg a bázis időszakban a szabályozásnak megfelelően történt a földgázszállítási tarifák és bevételek meghatározása, addig 2011 első félévében még a 2010. július 1-vel történt tarifabefagyasztás hatása érvényesült. Az eredmény azonban így is kevesebb lett az elemzők által vártnál.

Az eredményeket vizsgálva fontos azonban azt is látni, hogy az egy évvel korábbi veszteséggel szemben elért nettó profitban az játsza a döntő szerepete, hogy a pénzügyi műveletek nettó eredménye 2011 első félévében 18,4 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 101,3 milliárd forint veszteséggel. Az idén ugyanis 44,7 milliárd forint árfolyamnyereséget ért el a Mol, ami tavaly 93,1 milliárd forint veszteséget jelentett. A készpénztermelő képességet mutató EBITDA ugyanakkor 155,3 milliárd forint volt a második negyedévben, amivel együtt fél év alatt 332 milliárd forintot ért el ez az érték. Ez utóbbi 45 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A Mol tehát bár a várakozásoknál picit rosszabb számokat közölt a gyorsjelentésében, nagy meglepetés nem hozott, így a részvény árfolyamára is inkább a nemzetközi hangulat lesz hatással.