Az európai piacok az enyhe emelkedést kedden a Barclays-nal és a Danone-nak köszönhették, miután gyenge makroadatok rontották a hangulatot.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,4 százalékkal 6037 pontos mínuszban állt záráskor, míg a frankfurti DAX-30 0,1 százalékkal 7400 pontra, a párizsi CAC-40 0,3 százalékkal 4110 pontra emelkedett. A Stoxx Europe 600 index 0,1 százalékkal erősödött.


A Barclays árfolyama 5,8 százalékkal ugrott meg, miután 2010-re 32 százalékos bevételnövekedésről jelentett. A pénzintézet eredménye az egész bankszektornak is lökést adott. A Credit Agricole SA és a Lloyds Banking Group Plc 1,6 százalékkal drágult, a Deutsche Bank AG 2,5 százalékot emelkedett.

A bányaipari részvények ára esett, részben kínai inflációs adatok, részeben a réz árának esése miatt, amely annak az aggodalomnak köszönhető, hogy a kínai jegybanki szigorítás hatással lehet a szinesfém iránti keresletre.

A kínai januári fogyasztói árindex 4,9 százalékkal emelkedett ugyan a várt 5,4 százalék helyett, de az élelmiszerárak nélkül számított árnyomás volt a legjelentősebb, amiből befektetők folytatódó jegybanki szigorra számítanak.

A Xstrata Plc 2,4 százalékkal zuhant a hírek miatt. Ezek a csalódást keltő adatok húzták le végül a londoni indexet is a MarketWatch szerint.

Piaci elemzői vélemények szerint az európai makroadatok is gyengék voltak, de mégsem voltak elegek ahhoz, hogy egy eladási hullámot indítsanak el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!