Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,16 százalék nyereséget mutatott, míg a frankfurti DAX index 0,76 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,30 százalékkal gyengült. Veszített a nagyobb euróövezeti vállalatok gyűjtőindexe, az EuroStoxx50 is, ami 0,23 százalékkal gyengült, valamint az európai FTSE Eurofirst 300 index, ami 0,38 százalékkal esett.

London mellett még főként a dél-európai tőzsdék indexei emelkedtek csütörtökön, a madridi közel egy százalékkal, a milánói 0,3 százalékkal, a lisszaboni 0,2 százalékkal.

A piacokon némi csalódást keltett, hogy az EKB a továbbra is alacsony inflációs várakozások ellenére sem terjesztette ki monetáris ösztönző eszköztárát, nem növelte eszközvásárlási programjának keretösszegét. Rontott a befektetői kockázatvállalási hajlandóságon az EKB némileg lefelé korrigált euróövezeti gazdasági növekedési előrejelzése is.

Az olajárak több mint három százalékkal emelkedtek csütörtökön azt követően, hogy az amerikai EIA energia információs hivatal az amerikai nyersolajkészletek elemzői várakozásokra rácáfoló múlt heti csökkenéséről számolt be. Az előző heti 2,28 millió hordós emelkedést követő múlt heti 14,51 csökkenés 1999 óta a legnagyobb esés volt a nyersolajkészletekben. Elemzők 0,4 millió hordós növekedést vártak.

A WTI az európai tőzsdék zárásakor 3,63 százalékkal állt magasabban, hordónként 47,15 dolláron, a Brent pedig 3,42 százalékkal magasabban, 49,62 dolláron. Az olajár heti eredménye több mint nyolc százalék emelkedés.

Az euró erősödött az EKB kamatdöntését, illetve monetáris politikai szándékairól tartott tájékoztatását követően. Az európai tőzsdék zárásakor az euró 0,20 százalékkal állt erősebben 1,1260 dolláron. Az erősödés átmenetileg 1,13 dollár fölé is elvitte az euró árfolyamát 0,6 százalékos emelkedéssel. Az EUR/USD jegyzés egy hét alatt 0,6 százalékkal emelkedett és 1,3 százalékkal egy hónap alatt.

Az arany határidős jegyzése csökkent csütörtökön, 0,40 százalékkal unciánként 1339,80 dollárra. A múlt héten az arany ára közel két százalékkal ment fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!