A nyitás után nem sokkal a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,1, a párizsi CAC-40 0,3 százalékkal esett, míg a frankfurti DAX 0,1 százalékkal emelkedett. A Stoxx Europe 600 indexe az előző napi zárószintje alatt stagnált. A periféria indexei közül a madridi IBEX-35 1, a milánói FTSE MIB 0,1 százalékkal erősödött.

Carles Puigdemont katalán elnök és a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de az elnök egyelőre felfüggesztette a nyilatkozat végrehajtását és a régió jövőjéről szóló tárgyalásokra szólította fel a spanyol kormányt. A gesztus felbátorította a befektetőket, enyhítve azokat az aggodalmakat, hogy azonnal zűrzavar robbanhat ki az egyik legnagyobb euróövezeti gazdaságban - írta az MTI.

A kockázatvállalási hangulatot erősítette, hogy a Nemzetközi Valutaalap kedden kiadott előrejelzésében javította a világgazdaság idei és jövő évi növekedésének várható ütemét a kereskedelem, a befektetések és a fogyasztás bővülésére hivatkozva.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára enyhén emelkedik a kínálat szűkülése miatt.

Az északi-tengeri Brent decemberi szállításra hordónként (159 liter) 56,63 dollárba került, 2 centes, 0,04 százalékos pluszban forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára novemberi szállításra hordónként 11 centtel, 0,22 százalékkal, 51,03 dollárra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!