A Dow Jones 0,09 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,02 százalékkal emelkedett, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe viszont 0,69 százalékkal csökkent a nyitást követő percekben.

A piac elsősorban a vállalati eredmény-beszámolókra figyel. A technológiai cégek közül az Alphabetnek, a Google anyacégének nőtt ugyan a profitja és forgalma az idei első negyedévben, de jóval kevésbé, mint az elemzők várták. A Microsoft adózott eredménye 25 százalékkal, 3,76 milliárd dollárra, bevétele pedig 6 százalékkal 20,53 milliárd dollárra csökkent. Mindkét cég papírja közel 5 százalékkal esett a nyitás előtti kereskedésben. Elmaradt a várakozásoktól a General Electric, a Visa, a Caterpillar és a Starbucks teljesítménye is. A Thomson Reuters előrejelzése szerint az S&P 500 index kosarában lévő vállalatok nyeresége összeségében 7,2 százalékkal csökken az első negyedévben.

Csütörtökön gyengüléssel zárt New York. A Dow Jones 0,63 százalékkal, a S&P 500 0,52 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,05 százalékkal ment le.

Az olaj jegyzése erősödött. A befektetők a tetemes túlkínálat ellenére további áremelkedésre számítanak, és megnőtt a befektetési alapok érdeklődése is. A legnagyobb exportőrök április 17-i katari értekezlete fiaskóval zárult ugyan, mert nem sikerült megállapodni a termelés befagyasztásáról, de a piacok arra tesznek, hogy az éles szaúdi-iráni szembenállás ellenére a következő hónapokban körvonalazódik valamilyen kompromisszum.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolaj-fajta hordóját (159 liter) 43,38 dolláron jegyezték, 0,46 százalékkal magasabban, mint csütörtök este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 0,29 százalékkal, 44,66 dollárra ment föl. A Brent a héten 3,4 százalékkal, a WTI pedig 7,2 százalékkal drágult. Az olaj jegyzése 2014 júniusában 115 dolláron állt, majd idén januárban 30 dollár alá esett.

Az arany ára enyhén csökkent. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1245,40 dolláron jegyezték az előző napi 1249,25 dollár után.

A dollár erősödött. Az euró napközben 1,1258 és 1,1311 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1264 dollár körül forgott az előző esti 1,1287 dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!