A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,03 százalékos, az S&P 500-as mutató szintén 0,03 százalékos mínuszban, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,02 százalékos pluszban indította a kereskedést.

A globális befektetői kockázatvállalási hajlandóság megítélésére is használt volatilitási mutató, a Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) a tőzsdenyitás után pár perccel 20,22 ponton, 1,86 százalékos pluszban állt.

Minél kisebb a mutató értéke, annál kedvezőbbek a tőzsdei kilátások. Az index hosszú távú átlaga 19,34 pont, és ha értéke eléri a 20 pontot, az már pánikot jelez. A február eleji pánik idején két és fél éves csúcson, 50,3 ponton is járt.

A határidős indexek veszteséges nyitást jeleztek előre, de a veszteségek túlnyomórészt elolvadtak a legfrissebb makroadatoknak köszönhetően. A kereskedelmi minisztérium közlése szerint a fogyasztói kiadások az utóbbi öt hónap legkisebb ütemében emelkedtek januárban, és a személyes fogyasztások árindexe is lassabban emelkedett az elemzői várakozásoknál.

Az infláció és a kötvényhozamok emelkedésétől való félelmek okoztak nagyon erős kilengéseket a tőzsdén februárban. A befektetők feszülten várják, hogy Jerome Powell, a Federal Reserve új elnöke kongresszusi meghallgatásának második fordulójában, a szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottságának csütörtöki ülésén megtartsa beszámolóját.

A képviselőház pénzügyi bizottságában kedden elhangzott kijelentéseit a piacok úgy értelmezték, hogy Powell akár négy kamatemelést is elképzelhetőnek tart idén, szemben az eddig várt hárommal. Emiatt a tőzsdei árfolyamok lefelé, a kötvényhozamok és a dollár árfolyama pedig felfelé indult el.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken veszteséges volt a kereskedés délután fél négykor, a New York-i nyitás időpontjában: a frankfurti DAX-30 index 1,55 százalékos, a londoni FTSE-100 index 0,89 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,92 százalékos mínuszban állt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,84 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,89 százalékos veszteséget mutatott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2173 dollárt adtak, 0,16 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,28 százalékkal drágult a dollár, 106,97 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,27 százalékos veszteségben, 63,91 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 1,07 százalékos mínuszban, 60,98 dolláron forgott délután fél négykor.

Hétfőn veszteségben zártak New Yorkban az irányadó indexek. A Dow Jones 1,50 százalékkal, 25 029,20 pontra, az S&P 500-as mutató 1,11 százalékkal, 2713,83 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,78 százalékkal, 7273,01 pontra esett.

A kép forrása: Pixabay

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!