Japánban a Nikkei-225 index 0,20 százalékkal, 31,73 ponttal emelkedett és 15 912 ponton végzett. A kereskedés kezdetén a Nikkei mutatója gyengült, de negyedéves jelentésének ismertetése után a Fast Retailing részvényei emelkedni kezdtek és magukkal húzták a tőzsdét. A kiskereskedelmi cég papírjai 3,27 százalékot erősödtek pénteken.

Dél-Koreában a Kospi index 0,39 százalékot, 7,57 pontot gyengült és 1938 ponton zárt. A pénteki napot leginkább a dél-koreai hajóépítő vállalatok szenvedték meg, az ágazatban átlagosan 3,9 százalékot gyengültek a részvények. A Samsung Heavy Industries részvényei 5,7 százalékot, a Hyundai Heavy Indsutries részvényei 4,6 százalékot estek.

Ausztráliában az S&P/ASX-200 index 0,23 százalékot, 12,01 pontot csökkent és 5312 ponton fejezte be a napot. A bányászati cégek részvényei 1,4-3,0 százalék közötti szinten gyengültek. Kínának decemberben csökkent a vasérc exportja, így a vasérc nemzetközi ára is, amelyek együttesen kedvezőtlenül hatottak az olyan cégekre, mint a Rio Tinto vagy a BHP Billiton.

A japán tőzsdezárás idején még nyitva tartó kínai tőzsdék vegyesen mozogtak. A sanghaji tőzsde 0,79 százalékos gyengülést, a hongkongi tőzsde 0,31 százalékos erősödést mutatott. A kínai export decemberben csak 4,3 százalékkal nőtt az elemzők által várt 4,5 százalék helyett, és jelentősen elmaradt a novemberi 12,7 százalékos exportnövekedéstől.

A 2014-es gazdasági adatok arra utalnak, hogy kezd lassulni a kínai gazdasági növekedés. A külkereskedelmi adatok mellett csökkent a szolgáltató szektor és a feldolgozóipar teljesítménye is, és az infláció is lassulni kezdett. A romló gazdasági kilátások és a kínai részvénypiacokon újra engedélyezett tőzsdei bevezetések lefelé nyomják a kínai részvénypiacokat, így a sanghaji index már 4,4 százalékot csökkent január 1-je óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!