Reggel a japán választásokra a helyi index 1 százalékot emelkedett, és a tengerentúlról is olyan hírek érkeztek, hogy a Republikánusok is hajlanak az adóemelésre, ami azt is jelenti, hogy a politikai pártok közelebb kerültek a megegyezéshez az úgynevezett fiskális szakadék ügyében. Mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy az európai indexek komolyabb emelkedéssel kezdjék a napot. Inkább egy szűk sávban mozogtak a főbb európai mutatók, ami minimális emelkedést jelentett a nap elején, de ez is gyorsan mínuszba ment át. A nap egyetlen fontos makroadata sem segítette az emelkedést, hiszen a várakozásokkal ellentétben nem javultak, hanem tovább romlottak a feldolgozóipari kilátások az Egyesült Államokban. Így végül az európai tőzsdék közül a DAX minimális 0,1 százalékos plusszal 7598 pontra nőtt, az angol FTSE-100 viszont 0,3 százalékos csökkenéssel 5906 pontra csökkent.

Egy két cég hír azért jelent meg hétfőn is, ami külön útra térítette e papírok árfolyamát. Például a H&M kiskereskedelmi áruházlánc 2 százalékos pluszban kezdte a napot, mivel a jelentése szerint árbevétele 5 százalékkal emelkedett egy év alatt. A nap végére közel 4 százalékos emelkedéssel zárt a részvény. A holland Royal KPN ugyanakkor több mint 14 százalékot esett miután kiszivárgott, hogy eladja spanyol leánycégét az Orange Spain-nek. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyiért, ami nem teszett a cég tulajdonosainak. A német tőzsdén ugyanakkor jól szerepelt a Lufthansa, a Daimler és az Infineon is. Ez utóbbiról az a hír jelent meg, hogy jelentős készpénzállományából több kisebb vagy közepes méretű akvizíciót szeretne végrehajtani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!