Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni FTSE-100 mutató 0,14 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,21 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,01 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Milánó 0,56 százalékos mínuszban, Madrid viszont 0,20 százalékos nyereségben zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,16 százalékkal, 363,50 pontra süllyedt. Az FTSE Eurofirst 300 index viszont 0,04 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,09 százalékkal emelkedett.

A nap vesztesei a technológiai cégek voltak, alindexük 1,5 százalékkal esett, míg a nap nyerteseként az olaj és földgázipari részvények nagyjából 1,5 százalékkal drágultak.

A Royal Vopak holland olajipari vállalat 5,03 százalékos pluszban zárta a napot, mert a vártnál jobb eredményekről adott hírt harmadik negyedéves jelentésében. A Siemens egészségügyi leányvállalata, a Siemens Healthineers 2,7 százalékkal drágult a vártnál jobb gyorsjelentésének köszönhetően.

Különös figyelem irányult a bankokra, miután az Európai Bankhatóság (EBH) pénteken közzétette a stresszteszt eredményeit. A 48 vizsgált európai pénzintézet mindegyike átment a teszten. A legrosszabb eredményt a brit Barclays és a Lloyds érte el, ami a KPMG könyvvizsgáló cég szerint az új könyvelési szabályoknak és a fedezetlen adósságok magas szintjének a következménye.

Nyomás alá kerültek az olasz bankok, amelyek ugyan könnyedén átjutottak az európai stresszteszten, de elemzők szerint kissé túlságosan optimisták voltak az Olaszország esetében felállított forgatókönyvek. A Banco BPM árfolyama nagyjából 2 százalékkal, az Intesa Sanpaolóé pedig 1,6 százalékkal csökkent.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,47 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,23 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,98 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,69 százalékos nyereségben, 73,33 dolláron, a decemberi WTI pedig 0,60 százalékos pluszban, 63,52 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,09 százalékkal, 1232,00 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1402 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,11 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!