BUX

Vegyesen zárt Európa (bővített)

A vezető nyugat-európai indexek vegyesen zártak, a londoni és frankfurti indexek stagnáltak, a párizsi mínuszban maradt.

NAPI, 2010. augusztus 16. hétfő, 18:13

A londoni és a német értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 és a DAX-30 stagnált: előző 0,01 százalékkal (mindössze 1 ponttal) a pénteki záróértéke felett, utóbbi pedig hajszál pontosan a pénteki szinten, 6111 ponton zárt.A párizsi CAC-40 viszont pirosban maradt: az index 0,4 százalékos gyengüléssel 3598 pontra gyengült.A szokásosnál jóval kisebb forgalomban a legtöbb európai részvény esett a várakozásoktól elmaradó japán GDP adat hatására, amely a globális növekedés lassulása miatti aggodalmakat erősítette. Emiatt néhány európai bank is nyomás alá került. A Bank of Ireland és az Allied Irish Banks vezették az esést. Egyebek között a Credit Suisse, a Deutsche Bank és a Royal Bank of Scotland 1,6-2,5 százalék közötti mínuszban zárt, a BNP Parias 1,3, a Banco Santander pedig 0,8 százalékkal esett; utóbbi a spanyol Ibex 35 indexet is magával húzta, amely így 0,3 százalékos veszteséggel zárta a napot.

Ennek kapcsán Gary Jenkins, az Evolution Securities stratégája a MarketWatch-nak megjegyezte, hogy a spanyol jegybank által pénteken közölt, júliusra vonatkozó rekord mértékű 130,2 milliárd eurós ECB-forrás is arra utal, hogy a bankrendszer továbbra is jegybanki támogatásra szorul.

A nap nyertesei között szerepelt viszont a svéd Hennes & Mauritz ruházati bolt, amelynek papírjai 5,3 százalékkal drágultak, miután a cég 21 százalékos összértékesítési növekedésről jelentett.

A német Hochtief 5,5 százalékkal ugrott meg, miután a vállalat 13 százalékos nettó profitnövekedésről adott hírt a második negyedéves jelentésében és idei előrejelzésében rendeléseinek inkább növekedésére, mintsem csökkenésére számít.

A BP 1,6 százalékot esett, miután az olajipari vállalat az ismételt olajszivárgás kockázatára hivatkozva elhalasztotta a mexikói-öbölbeli katasztrófa kárenyhítését.