BUX
38240

Vegyesen zárt Európa (bővített)

Vegyesen zártak csütörtökön a nyugat-európai értéktőzsdék.

NAPI, 2011. január 13. csütörtök, 18:22

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index szerdai záróértékéhez képest 0,4 százalékos csökkenést, a párizsi CAC-40 mutató 0,8 százalékos emelkedést jelzett, míg a frankfurti DAX-30 mutató 0,1 százalékos emelkedéssel zárt. A Stoxx Europe 600 indexe 0,6 százalékot esett. A spanyol részvények ismét felfelé meneteltek a banki papíroknak köszönhetően a sikeres állampapír-aukció után, miközben más európai indexek többnyire gyengébben zártak. A spanyol tőzsde megtörte a negatív trendet, az IBEX-35 2,7 százalékot ugrott a sikeresen zárult állampapír-aukció után. A spanyol kormány 3 milliárd euró értékben adott el ötéves kötvényeket emelkedő hozamok, de ugyanakkor növekvő érdeklődés mellett.

Az index elmúlt három napban produkált emelkedéséhei hozzájárultak a korábbi sikeres portugál aukció, illetve az eurózónát támogató kínai és japán bejelentések hatására. A Banco Santander 4,8, a BBVA pedig 6,3 százalékkal drágult.

A pénzügyi papírok általában véve is emelkedtek Európa legtöbb piacán. Párizsban a Société Générale 4,5, a BNP Paribas 2,9 százalékos drágulással segítette a CAC-40 indexét. A francia bankoknak vannak egyébként a legnagyobb kitettségeik Európa perifériáján lévő gazdaságaiban.

A pénzügyi szektor emelkedéséből Németország látványosan kimaradt: a Commerzbank 1,2 százalékkal esett, miután bejelentette, hogy jegyzett tőkéjét 10 százalékkal megemelné. Ez a DAX-ot is visszafogta erősödésében.

Az energiacégek papírjai viszont drágultak: az E.ON és az RWE 2-2 százalékkal emelkedtek, miután a német versenyhivatal kijelentette, hogy bár az ország energiapiacán a verseny korlátozott mértékű, de arra sincs bizonyíték, hogy a fő szolgáltatók csökkentett kapacitással működnének.Olaszországban szintén sikeresen értékesítettek 6 milliárd eurónyi államkötvényt. Ezt követően az FTSE MIB 0,9 százalékkal erősödött. Olaszországban a Fondiaria Sai papírjai 17 százalékkal ugrottak meg, miután a francia Groupama bejelentette, hogy az autóbiztosító akár 20 százalékának megvétele is érdekelné.

Csütörtökön két kamatdöntés is volt: mind a Bank of England, mind az ECB tartotta irányadó kamatát.

Londonban a Tesco 4,3 százalékot esett, miután bejelentette, hogy a karácsonyi havazás negatív hatással volt a kereskedelemre a hazai piacán. A londoni tőzsdén a Xstrata 1,4 százalékkal lett olcsóbb a nyersanyagipari szektor gyengélkedése következtében.

A svájci Nestle papírjai 3 százalékot estek, miután a Nomura leminősítette a cég papírjait.A zágrábi tőzsdén újabb rekordot állított be az INA: több mint egy százalékkal drágultak a cég részvényei a szerdai záróárhoz képest, napközben pedig történelmi csúcsot döntött a papírok ára.

A horvát olajtársaság 1,06 százalékos emelkedéssel, 3350 kunás áron (1 kuna 37,18 forint) fejezte be a csütörtöki kereskedést, napközben viszont még ezt az értéket is meghaladva 3450 kunára, történelmi csúcsra jutott az ár.Az INA papírjaival 61,4 millió kuna értékben kereskedtek Zágrábban, a felfokozott érdeklődés mögött minden bizonnyal az áll, hogy pénteken lejár a Mol nyilvános ajánlattételi időszaka. A magyar olajcég még december 14-én 2800 kunát kínált a kisrészvényeseknek, ez az összeg már akkor 60 százalékkal magasabb volt a kihirdetés előtti utolsó záróárnál.