Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és a még nyitva tartó néhány piacon sem alakult ki egyértelmű trend.
Dzindzisz Sztefan, 2017. szeptember 7. csütörtök, 08:41
Fotó: Reuters

A befektetők elégedetten nyugtázták azt a szerda késő esti váratlan bejelentést, hogy kompromisszumos megoldás született Donald Trump amerikai elnök és a törvényhozók között az adósságplafon emeléséről. A megállapodás rövid távra, december 15-éig biztosítja új hitelek felvételét. Ennek hatására sikerült elkerülni a kormányzati intézmények leállását, és biztosan megkapják a Harvey hurrikán károsultjai az állami segélyeket - írja az MTI.

A kormány és a kongresszus között létrejött megállapodás kedvező hatását azonban elhalványította az az ugyancsak csütörtöki bejelentés, hogy személyi okok miatt a jövő hónapban távozik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed alelnöki posztjáról Stanley Fischer. A szakértők által nagy becsben tartott Fischer lemondása jelentős űrt hoz létre a jegybanknál, amelynek komolyan lavíroznia kell egy messze nem egyszerű gazdasági helyzetben. Arról van szó, hogy miközben a Fed lassú ütemben kamatot emel, mert élénkül a gazdaság és jelentősen visszaesett a munkanélküliség, komoly kihívást jelent, hogy az infláció makacsul alatta áll a jegybanki inflációs célnak. (Szerdán vegyesen zárt Nyugat-Európa.)

A már bezárt tőzsdék közül a tokiói értéktőzsde irányadó Nikkei225 indexe 0,23 százalékkal, 19 402,50 pontra nőtt, a részvények szélesebb körét felölelő Topix index pedig 0,39 százalék emelkedéssel fejezte be a napot.

A már szintén bezárt ausztrál tőzsde irányadó mutatója 0,13 százalékkal gyengült, a tajvani tőzsdemutató pedig 0,09 százalékkal süllyedt.

A reggel 8 órakor még nyitva tartó hongkongi tőzsde 0,24 százalékos gyengülést, a sanghaji börze irányadó mutatója pedig 0,21 százalékos csökkenést jelzett, miközben a szöuli Kospi mutató 1,18 százalék pluszban állt.

Tokiói tőzsdezáráskor, reggel 8 órakor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára - szingapúri jegyzéssel - 15 cent (0,28 százalék) csökkenéssel 54,05 dolláron állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK