BUX
38240

Vegyesen zártak az európai indexek (bővített)

A nyugat-európai veeztő indexek vegyesen zárták a hétfői kereskedési napot: a londoni és a frankfurti mutató veszteségben, míg a párizsi nyereségben zárt.

NAPI, 2011. január 31. hétfő, 18:21

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,3 százalékkal 5863 pontra csökkent, a frankfurti DAX-30 0,4 százalékkal 7077 pontra gyengült, míg a párizsi CAC-40 index 0,1 százalékkal 4006 pontra erősödött. Az olaj- és gázipari cégeket tömörítő Stoxx Europe 600 index 1,1 százalék növekedéssel zárt.

A befektetőket továbbra is nyugtalanították az egyiptomi zavargások, ezzel kapcsolatban is leginkább az attól való félelem, hogy a harcok esetleg más országokra is átterjednek. A nap legnagyobb vesztesei között a bankok, az utazási cégek és az autógyártók voltak.

Utóbbiaknak leginkább az attól való aggodalom tett be, hogy Kínában a hatóságok szigorításokat vezetnek be az infláció féken tartása érdekében. Az autóipari papírok különösen érzékenyek a kínai növekedési kilátásokra: a Daimler 2,5, a Peugeot Citroen pedig 1,2 százalékot esett.

A Banki papírok között az egyiptomi leánnyal rendelkező Société Générale több mint 2 százalékkal lett olcsóbb, a Royal Bank of Scotland Group pedig 2,4 százalékot vesztett értékéből.

Az Aegon NV biztosító papírjai 2,4 százalékot estek, miután a Société Générale vételről tartásra minősítette le a cég papírjait.A világ vezető cementgyártója, a Lafarge árfolyama 1,7 százalékkal esett, miután a cég bejelentette, hogy felfüggesztette termelését Egyiptomban a zavargások miatt.

A légitársaságok és utazási cégek szintén megszenvedték az egyiptomi eseményeket: A TUI Travel 2,6 százalékot, a British Airwayst és a spanyol Iberia légitársaságot magába foglaló International Consolidated Airlines Group 1,8 százalékot, míg az Air France-KLM 1,9 százalékot esett.

A legnagyobb növekedést az energia- és bányaipari cégek érték el, részben az amerikai Exxon Mobil hétfőn délután ismertetett, várakozások feletti negyedéves eredménye miatt.

A BG Group részvényei több mint 5 százalékot ugrottak, miután a cégcsoport a Dow Jones Newswires-zel közölte: az egyiptomi zavargások nem érintették az észak-afrikai térségben zajló gázkitermelését.

A Sanofi-Aventis papírjai 1,3 százalékkal drágultak, miután a Genzyme bejelentette, hogy a két cég közötti lehetséges ügylet miatt folytatódó tárgyalások érdekében hozzájárul ahhoz, hogy a Sanofi-Aventis átvilágítsa a céget.