A frankfurti DAX-index 0,02 százalékkal 11 474,99 pontra, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index pedig 0,51 százalékkal 7104,50 pontra, történelmi rekordszintre emelkedett, míg a párizsi CAC-40 index 0,01 százalékkal 4848,01 pontra süllyedt zárásra.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,07 százalékkal 3276,19 pontra esett, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe viszont 0,27 százalékkal 1428,64 pontra emelkedett.

Londonban az olaj- és bányaipari vállalatok árfolyamának emelkedése repítette újabb csúcsra a főleg multinacionális vállalatokat tömörítő tőzsdeindexet újabb csúcsra az új év és az amerikai elnökké megválasztott Donald Trump hivatalba lépése előtti optimizmus légkörében.

A nap vesztese a milánói tőzsde volt, amelynek irányadó indexe, az FTSE MIB mutató 0,78 százalékkal gyengült. Főleg a pénzintézetek árfolyama csökkent, így az UBI Banca 3,32 százalékot, a Banca de Milano 2,65 százalékot, a FinecoBank 2,55 százalékot, a Banco Popolare 2,21 százalékot, az Unicredit 1,20 százalékot, az Intesa Sanpaolo pedig 0,82 százalékot veszített értékéből.

Az állami mentőcsomagra váró Monte dei Paschi bank részvényeivel továbbra sem lehet kereskedni. A súlyosan eladósodott pénzintézet pénteken kért állami segítséget, miután kudarcba fulladtak azon erőfeszítései, hogy a pénzpiacokon, magánforrásokból szerezze meg a feltőkésítéshez szükséges forrásokat. Az Európai Központi Bank 8,8 milliárd euróra becsüli a bank tőkeigényét. A Monte dei Paschi részvényeivel való kereskedést pénteken függesztették fel, és ez mindaddig úgy is marad, amíg az olasz kormány bankmentő csomagjának minden részletét kidolgozzák.

Megijesztette azonban a befektetőket. hogy a német pénzügyminisztérium szerdán aggodalmát fejezte ki a Monte dei Paschi megmentését célzó olasz tervek miatt. "Az Európai Központi Banknak és az Európai Bizottságnak ellenőriznie kell és meg kell bizonyosodnia arról, hogy Róma betartja az európai szabályokat" - fogalmazott a minisztérium szóvivője, emlékeztetve arra is egyebek között, hogy ilyen esetekben elsőként a bank tulajdonosainak és hitelezőinek kell elszenvedniük veszteségeket, az állam pénzét nem lehet veszteségek fedezésére felhasználni.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,02 százalékos, az S&P 500-as 0,33 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,32 százalékos mínuszban állt a nyugat-európai tőzsdezáráskor.

A nemzetközi devizapiacon egy euróért 1,0397 dollárt adtak kora este, 0,55 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,13 százalékkal 1140,25 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik.

A nyugat-európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent könnyűolaj márciusi szállításra hordónként (159 liter) 57,07 dollárba került, 24 centtel, 0,42 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára februári szállításra hordónként 27 centtel, 0,50 százalékkal 54,17 dollárra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!