BUX
37350

Vegyesre sikeredett a nap Európában

Csütörtökön a bányaipari és a pénzügyi papírok drágulásának köszönhetően emelkedtek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. Az emelkedést az sem vetette vissza, hogy a svéd H&M eredményei csalódást keltő adatai miatt esett a kiskereskedelmi szektor.

NAPI, 2011. január 27. csütörtök, 18:52

Az FTSE-100 0,1 százalékkal 5965 pontra esett, a CAC-40 és a DAX viszont pluszban zárt; előbbi 0,3 százalékos erősödéssel 4060 ponton, utóbbi pedig 0,4 százalékos plusszal 7156 pontra emelkedett. A Stoxx Europe 600 indexe 0,2 százalékkal emelkedett.

Az S&P Japán leminősítését követően a banki papírok kezdetben estek, de a Fed azon döntése, miszerint folytatja a 600 milliárd dolláros állampapír-vásárlási programját, jelentősen javított a befektetői hangulaton, ami a részvények emelkedésében is megmutatkozott. A Société Générale 3,1, az UniCredit 2,4, a Banco Santander pedig 3,5 százalékkal drágult.

A bányaipari vállalatok között a Randgold Resources volt az egyik legnagyobb nyertes, a vállalat papírjai 1,5 százalékkal drágultak, miután a HSBC felülsúlyozásra javasolta a részvényeket.

A Logitech International 0,3 százalékkal emelkedett, miután rekord eladásokról számolt be a cég.

A vesztesek között szerepelt a Hennes & Mauritz: a cég részvényei 7,1 százalékot zuhantak, miután a vállalat negyedik negyedéves nettó profitja 11 százalékkal 5,49 milliárd svéd koronára (851 dollár) esett. Ennek hatása érződött az egész kiskereskedelmi szektoron is: az Inditex 2,2, a Next 2,7 százalékot esett.

A Novartis szintén a vesztesek oldalára került csütörtökön: a gyógyszeripari cég papírjai 2,4 százalékkal lettek olcsóbbak, miután a vállalat csalódást keltő negyedéves gyorsjelentést tett közzé.

A Nokiát is megrángatták, a cég részvényei végül 0,8 százalékos veszteséggel zártak, míg korábban 8,7 százalékot zuhant, miután a vártnál kisebb profitveszteség mellett a készülékek értékesítése és az árrések esésére is figyelmeztetett a vállalat.

A párizsi CAC indexnek az EADS, az Airbus anyavállalatának 4 százalékos emelkedése segített.

Németországban a Software AG 7,3 százalékot ugrott, miután az üzleti szoftverszolgáltató 35 százalékos profitnövekedésről jelentett, amellyel a cég egy lépéssel közelebb került a DAX indexbe való kerüléséhez.

Már európai indexek is emelkedtek: a spanyol IBEX 35 1,5, az olasz FTSE MIB 1,4 százalékkal került feljebb az előző napi zárószinthez képest.