Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lassan javulásnak indult a befektetők hangulata a Napi Gazdaság Online által rendszeresen követett hangulati felmérés tanúsága szerint, azonban a masszív emelkedés ellenére ideges maradt a piac. A profi tőkepiaci hírlevélírók körében 34,4 százalékról 35,8 százalékra emelkedett az azonnali részvényvásárlást javasló szakértők aránya, a részvényeladást tanácsadóké a hosszú évek óta nem látott 46,3 százalékos magasságból 41 százalékra csökkent.

Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 0,87-re emelkedett. Ez eléggé alacsony érték ahhoz, hogy a félelem faláról lehessen beszélni a piacon, ami sokak szerint szükséges az árak tartós emelkedéséhez. Ugyanakkor elmarad már azoktól a mélypontoktól, amelyet az elmúlt két hétben lehetett tapasztalni, s amelyek lokális piaci mélypontokra szoktak jellemzőek lenni.

 



A felmérésben a pesszimisták még mindig többen vannak, a bull-bear spread -5,4, ami szintén elég pesszimista hangulatot jelent, de elmozdulást mutat az egy hete tapasztalt mélypontokról.

 


Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség heti felmérésben enyhén, 39,8 százalékról 36 százalékra csökkent a következő 6 hónapban részvénypiaci áremelkedést várók aránya, míg a fél év múlva alacsonyabb árfolyamokat vizionáló befektetőké 36,4 százalékról 34,6 százalékra csökkent. A hangulat enyhe javulása így itt is érzékelhető, a bull/bear arány, különösen annak négyhetes átlaga ebben a felmérésben is alacsony szinten van, a hangulati mutató csökkenő trendjét egyelőre nem törte át felfelé.


Az S&P 500-as indextől várt volatilitást jelző VIX index, a "félelem index" mindössze egy napra volt képes az erős támaszként szolgáló 30 pontos érték alá csökkenni, a tartósabb, kiegyensúlyozott emelkedés megindulásához szükség lenne ahhoz, hogy a mutató e-szint alatt ragadjon.


A Chicago Board Options Exchange-en az eladott eladási és vételi opciók arányát mutató put/call hányados is lassan lefelé vette az irányt, ami a szereplők félelmeinek enyhe csökkenését jelenti. Ugyanakkor e mutató 10 és 30 napos átlaga sem volt képes még arra, hogy törje év eleje óta kialakult emelkedő trendjét.


Eközben kedden és szerdán nem csak az S&P 500-as index érintette 200 napos exponenciális mozgóátlagát, de az index csökkenéséből profitáló, nagy népszerűségnek örvendő SH nevű ETF is technikailag fontos szinthez érkezett. Tesztelte 42 dollár magasságában az év eleje óta kiépített fej-vállak alakzat augusztusban áttört nyakvonalát, miközben az árfolyamhoz tartozó RSI emelkedő trendvonalához ért. Így a következő napok áralakulása elég nagy jelentőséggel bír abból a szempontból, hogy a két hete indult emelkedés véget is vet-e a tavasszal indult medvepiacnak, vagy pedig csak egy ilyenkor szokásos, medvepiaci rallyval van-e dolgunk.