Míg március elején, a globális részvénypiaci hangulat mélypontján még közel 317 forintot ért egy euró; nem egészen egy évvel korábban, 2008 nyarán 227 forint körüli árfolyam is érvényben volt. A magyar deviza tavaly 13 százalékkal gyengült az euróval szemben, a márciusi mélypont óta aztán 16 százalékkal erősödött, miután az új kormánynak sikerült visszaszerezni valamennyit a korábbi években elvesztegetett befektetői bizalomból, valamint a globális hangulat is segítette a forintot a kockázatviselési hajlandóság növekedése révén.

A magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatra köthető hitelpiaci származékos csereügyletek árazása tovább csökkent hétfőn, ugyancsak a megítélés javulását jelezve. Az ötéves magyar államkötvényekre vonatkozó CDS 275 bázispontra hanyatlott, tavaly október 7-én volt legutóbb ilyen alacsony az árazás, míg a csúcsot a március 9-i 638 bázispontos szint jelentette.

Korlátozott gyengülés

A jegybank döntése után a forint kamatkülönbözete csökkent a főbb devizákkal szemben, de az alapvetően továbbra is kedvező nemzetközi piaci hangulat és a kockázatvállalási hajlandóság következtében a forintgyengítő hatás korlátozott maradt - fogalmaz Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

A nagyobb vágást lehet úgy is értelmezni, hogy a jegybank azért engedhette meg azt, mert a gazdaság, az ország finanszírozhatóságát illetően jobb (állapotát illetően rosszabb) véleménnyel van. Nem mellesleg az alacsonyabb kamatok által a vállalatok is olcsóbban jutnak hitelhez, ami erősíti a részvénypiacot és ez több külföldi pénzt hozhat Magyarországra, végeredményben a forintot erősítve. Valamint akár újabb kamatcsökkentést is jelezhet, ami pedig közvetlenül másodlagos állampapírpiacra hozhat pénzeket, mely a következő monetáris lazítást esetleg még nem teljesen árazta be - állítja Sörös Csaba. Kedden reggelre az előbb említett faktorok máris újra 265,50-ig erősítették a hazai devizát az euróval szemben - mondja az elemző.

A következő megálló 264-nél lehet

Technikai alapon 265,40-50 környékén húzódik meg egy erősebb ellenállás, amit egyelőre még nem tudott áttörni a forint, amennyiben ez megvalósulna, 264 lehet következő megálló - véli Sörös Csaba. A legszignifikánsabb magyarázó változónak továbbra is a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóságot tartjuk - teszi hozzá.

A 265 és 268 közötti sávba várja az euró/forint kurzust Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője. Lehetséges, hogy az 50 bázispontos mérséklés taktikusabb lett volna, de a piac számára legalább is kiszámíthatóbb - teszi hozzá. A forint pályájának előrejelzését nehezíti, hogy az euró/dollár kurzusra is igen tág határok közötti várakozások vannak érvényben. Az 1,25 és 1,65 közötti sáv magasabbik oldalát azonban Kolba Miklós túlzásnak tartja, a kereskedő az 1,35 és 1,45 közötti kurzust tartja reálisnak, hozzátéve, hogy a tengerentúli elemzők is igencsak bizonytalanok a várakozást illetően.

A következő hat hónapban további 0,75 százalékos vágást várnak a Bloomberg által megkérdezett elemzők; egy hónappal még csak 50 bázispontos mérséklést tartottak elképzelhetőnek az adott itőtávon. Amíg a jegybank nem rendelkezik célárfolyammal, addig a forint mozgása előre jelezheti a további kamatvágásokat - véli Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank elemzője. Szerinte már augusztusban ismét alacsonyabbra kerülhet a magyar kamatszint, a forint euróhoz viszonyított árfolyama pedig 275 alatt marad.

A jegybank a jelentős mértékben javuló piaci környezetet, a forint erősödését, a csökkenő kockázati prémiumokat és az újrakezdett euró-kötvény kibocsátás eredményét elég kedvezőnek ítélte meg egy nagyobb vágáshoz. A július 1-jétől életbe léptetett 5 százalékpontos áfaemelés is csak időlegesen fogja megdobni az inflációt - várhatóan 7 százalék feletti szintekre - hiszen egy év múlva ezen hatás már kikerül a bázisból és jövő ilyenkor már a 3-3,5 százalékos tartományba eshet vissza a fogyasztói árindex növekedési üteme - mondja a Takarékbank elemzője.

Jelentős kockázatok

Tehát a jegybank által kontrolált 1-1,5 éves időtávon belül nincs jelentős inflációs nyomásra kilátás, így ez is hozzájárult a vártnál nagyobb monetáris lazításhoz. Ennek ellenére sem valószínű, hogy az alapkamat a 7,5-8 százalékos szint alá süllyedjen év végéig. Igaz, a reálgazdasági körülmények még meredekebb kamatcsökkentést is indokolnának, de a korábban is sokat emlegetett pénzügyi stabilitási - gátló - tényezők ezt várhatóan nem teszik lehetővé. Amennyiben viszont mégis e tartomány alá süllyedne az irányadó alapráta az jelentős kockázatokat hordozna a piaci környezet rosszabbodása esetén.

A jövőbeli kamatcsökkentés nagyban függ az inflációs kilátásoktól és a pénzügyi stabilitástól. Az idei évben a magyar GDP várhatóan 6,7 százalékkal zsugorodik, és ha a recesszió 2010-ben is folytatódik az ország gazdaságában, akkor rövid távon az infláció a cél alatt marad - mondta Simor András jegybankelnök kommentárjában. Szavai szerint a döntéshozók "sasszemmel" figyelik majd az adóemelés inflációemelő hatásait. Kondrat Zsolt, a Bayerische Landesbank elemzője arra számít, hogy az augusztusi inflációs adat is közel alakulhat a célértékhez, így továbbra is marad tér a kamatcsökkentésre.

Az 1 százalékpontos vágás is indokolható tehát; ami számunkra igazán meglepő volt, az a központi bank bizakodása a kockázati étvágy tartósságát illetően - mondta Pasquale Diana, a Morgan Stanley londoni elemzője. Márpedig nincs kizárva, hogy egy nagyobb korrekció a piacokon a rizikóvállalási hajlandóság visszaesésével fog járni, amire a befektetők a kockázatosabb eszközökből való meneküléssel reagálhatnak, ami viszonylag gyorsan a forintot is legyengítheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!