A reális árazási mutatók alapján 4800 forintos részvényenkénti célárfolyam mellett hosszabb távra vételre ajánlja az OTP részvényeit a Buda- Cash Brókerház a tavalyi évi számok ismeretében. Rövid távon azonban a magyar és külpiaci kockázatok miatt óvatosabb, fokozatos felhalmozást ajánlanak.

Mindezt arra alapozzák, hogy a tavalyi évi számok nem lett olyan rosszak, mint ahogy azt a nettó profit mutatja. Az egyszeri hatásokat (végtörlesztés, goodwill leírás) leszámítva, üzemi szinten elfogadható teljesítményt nyújtott ugyanis a bankcsoport. Fontosd tényező az is, hogy a jelentős forintgyengülés ellenére nem gyorsult a portfólió romlása, ami kedvező jelzés lehet a folytatásra nézve.

A Buda-Cash frissített modellje szerint az OTP csoport adózott eredménye a tavalyi évi 84 milliárd után 2012-ben 135 milliárd forint lehet. A javulás alapvetően az egyszeri veszteségek mérséklődésének és a külföldi leányvállalatok eredménybővülésének lesz köszönhető. Ráadásul a forint erősödésével a céltartalékképzés és a társasági adóteher is csökkenhet.

A részvény árazása a regionális szektortársakhoz képest és korábbi önmagához képest is vonzó a brókercég szerint: a 2012-es P/E 8,1, szemben a 13 fölötti történelmi csúccsal és a 11 körüli regionális szektorátlaggal. A visszatekintő P/BV 0,77, mely szintén jelentősen elmarad az 1,4-1,5 körüli szektorátlagtól. Így nagyságrendileg 35-40 százalékos diszkonttal forog az OTP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!