A nagy és összetett pénzpiaci intézményekre nehezedő fokozott nyomást, egyúttal a társaságok jövőbeli teljesítményével kapcsolatos bizonytalanságokat tükrözik a felülvizsgált kilátásokról, illetve a hitelbesorolások rontásáról szóló közleményeink - szól a Standard & Poor nemzetközi hitelminősítő indoklása 12 nagybank megítélésének rontásáról.

A bankszektorban nőhetnek a kockázatok, míg a világgazdaságban tovább fokozódhat a teljesítmény visszaesése ezek a tényezők együttesen arra késztették az S&P-t, hogy a hitelpiacok fokozódó volatilitására, valamint a tipikus üzletmenet megbomlására hivatkozva lerontsa a Bank of America, a Barclays, a Citibank, a Credit Suisse, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a HSBC, a JPMorgan Chase, a Morgan Stanley, a Royal bank of Scotland, az UBS valamint a Wells Fargo megítélését - számolt be a Bloomberg.

A Bloomberg adatai szerint a pénzintézetek világszerte 745 milliárd dollárnyi veszteség-leírásra kényszerültek a hitelválság kirobbanása óta, az S&P előrejelzése szerint pedig ennek a folyamatnak koránt sincs még vége. A leminősítéseket követően az európai börzéken támadás indult a szektor papírjai ellen. A Bloomberg pénzügyi szolgáltatói szektorindexe 2,1 százalékkal csökkent csütörtöki záróértékéhez képest. Az év eleje óta a mutató 66 százalékkal mozdult el negatív irányba.

Forrás: Bloomberg

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!