Hiába teljesítették végül az amerikai politikusok, amit már sokkal korábban vártak volna tőlük, és szavazták meg az USA folyamatos működéséhez szükséges adósságplafon-emelést, a tőzsdéken eluralkodott a recessziótól való félelem és komolyabb bizalomvesztés alakult ki az adósságválságok kezelhetőségével kapcsolatban.

Az amerikai tőzsdeindexek nagy mínuszban zártak: az S&P-500 2,5 százalékkal 1254 pontra zuhant, ezzel már nyolc napja esik egyvégtében, és 2011-es teljesítménye negatívba fordult. A Dow 2,2 százalékos eséssel 11866 ponton, a 12 ezres lélektani határ alatt zárt, a Nasdaq 2,75 százalékot zuhant.

Nem enyhült a nyomás a devizapiacokon sem, a dollár és az euró kéz a kézben gyengült.  A svájci frank árfolyama mindkét devizával (és a forinttal) szemben új csúcsot ütött. Az euró/svájci 1,08-on, a dollár/svájci 0,761-en érte le minimumát. A svájci frank forintárfolyama egészen 250,8-ig emelkedett, kedd éjfélkor (a devizapiacok sosem alszanak) 249,9-en állt a jegyzés.

Az euró/forint 271,30-ra emelkedett, egy dollár 191 forint volt kedd éjjel.

A bizalmi válság jele, hogy az arany leglikvidebb, decemberi lejárata 1664 dolláros történelmi csúcsra emelkedett, az olaj viszont a gazdaság lassulásának árnyékában zuhan, a Brent már csak 115,9 dollár.

A német DAX határidős jegyzése 4 százalékkal áll lejjebb, mint 24 órával korábban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!