Vérfürdő vár a forintra (Bloomberg)

Most üt vissza, hogy a magyar adósság a bóvli kategóriába került, emiatt ugyanis a dollár erősödése még a kelet-közép-európai valutáinak összehasonlításában is nagyobbat üt a forinton, mint más devizákon - írja a Bloomberg, amely csúnya jövőt jósol a feltörekvő országok fizetőeszközeinek.
Napi.hu, 2015. március 11. szerda, 09:45
Fotó: Reuters

A magyar valuta két hónapja nem látott gyengüléssel reagált azokra a spekulációkra, amelyek szerint az Egyesült Államokban közeleg a kamatemelés - foglalta össze a hét első napjainak fejleményeit a Bloomberg. Ez a lehetőség ugyanis elsősorban a kockázatos eszközöktől fordítja el a befektetőket, így annál nagyobb csapást mér egy valutára, minél rosszabb megítélésű ország fizetőeszköze.

Ez magyarázza, hogy a bóvli kategóriába sorolt Magyarország nemzeti valutája a legnagyobb vesztesek közé került feltörekvő piaci társaival összehasonítva, miután az Federal Reserve dallasi elnöke, Richard Fisher azt mondta, hogy a munkaerőpiac erősödésre válaszul az amerikai jegybanknak meg kellene kezdenie a hitelköltségek fokozatos szigorítását. Ezt a hír megfejelte, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei figyelmeztették Görögországot: tartania kellene magát a donoroknak tett vállalásaihoz, mert enélkül felborulhatnak pénzügyi viszonyai.

Bezzeg

Az utóbbi különösen súlyosan érinti azokat a kelet-közép-európai feltörekvő országokat, amelyek külkereskedelmük zömét Európában bonyolítják le. Nem csoda, hogy a régiós valuták gyengültek az euróval szemben, az azonban már feltűnő, hogy míg a lengyel zloty csak 0,6 százalékot, a román lej pedig 0,2 százalékot veszített az értékéből, addig a forint a forint 1,2 százalékkal gyengült. Az árfolyam 309 forint/dollár felett is járt, amire utoljára január közepén volt példa.

A zloty ezt megelőzően négy napon át menetelt hegynek felfelé, 1,2 százalékos pluszt összeszedve, miután a varsói központi bank bejelentette, hogy 50 bázispontos utolsó kamatcsökkentése után megállítja a monetáris enyhítés folyamatát. Ezzel egyébként a lengyel alapkamat 1,50 százalékon áll meg. A cseh korona mindössze 0,1 százalékkal gyengült az euróval szemben az elmúlt napokban.

310

A feltörekvő országok valutaárfolyamainak emelkedése Kelet-Közép-Európában túlcsordul - véli Bernd Berg, a Société Générale Londonban dolgozó stratégája. Berg azt ajánlja ügyfeleinek, hogy adják el forintjukat, vegyenek rajta eurót. A Fed szigorításának lehetőségétől és a Görögország körüli aggodalmaktól besokallnak az alapok, ami "vérfürdőt" indíthat el a feltörekvő devizák piacán. Ez azzal veszéllyel jár, hogy a forint a 310-es szint fölé gyengül.

Magyarország exportjának 19 százalékát az eurótagállamok piacain értékesíti és gazdasága méretéhez képest az egyik legmagasabb államadósságot görgeti maga előtt az EU-ba került volt szocialista országok összehasonlításában - emlékeztet a Bloomberg. A tízéves magyar kötvények hozama a gyengülő kereslet miatt 13 bázisponttal, 3,50 százalékra kúszott fel, ami záróárakat tekintve az elmúlt két hónap legmagasabb értéke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2015.03.25 12:28

@melos: ha már tippelős, én az idei EURHUF mélypontot valahol 292-295 közé várom. Utána forint lassú, folyamatos hanyatlását mindennel szemben.

Egyelőre 297,7-ról pattant egy picit fel, meglátjuk a köv. forint erősödési hullám meddig viszi le. Ezt a 297,7-t meg kellene nézni még egyszer. ;-)) valami jobb szemüveggel. :-DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2015.03.25 12:23

@Vote:

"Sot, amikor 2,1%-ra csokkent az alapkamat, akkor ment a roiogatas, hogy eztarthatatlan, nemsokara vissza kell emelni stb..."

Hát már nem is fog sokáig tartani, ne aggódj. (persze tudom, neked ez károgás)

Ugyanolyan pénzpiaci lufi ez, mint anno a válság előtt a jelzálog-hitel-lufi. Kb. akkorát is fog durranni. Lehet, hogy van még 1 év, fél év, vagy 3 hónap, passz.
Ha valami nagyobb játékos tudja még fújni, akkor még tart, ha elfogy a drog (pénznyomda), akkor lesz DURR.

Legutóbb az EKB fújta ezt a lufit még nagyobbra. Amíg azok fújják, addig MNB, meg a többiek is fogják.

Amikor majd durran a lufi, akkor nagyot fog szólni. És a HUF szerintem azt a pályát járja majd be, mint tavalyelőtt a TRY. Ezt most úgy tűnik hogy jelenleg az EUR-ral szemben lesz a legcsábítóbb megjátszani. A 290-es citi árf. szerintem már pl. hasonló túlzás.

Most lehet örömködni, hogy hú 1,95% az alapkamat, meg hogy erősödik a HUF. De ennek meglesz a böjtje. Pl. megtakarítások szintjén egészen biztosan. ;-)). Most sem a HUF erős, az EUR borzasztóan túladott. Az MNB semmi mást nem csinál, mint halad a FED és az EKB által kialakított ösvényen.

------------

Ha már államadósság, azért ne felejtsük el hogy talán tavaly volt valami dollár-kötvény kibocsátás. És mekkora sikerként tálalták. Felhívnám a figyelmet arrra a nem túl elhanyagolható tényre, amit USDHUF árfolyamnak hívnak.

Már most jókora bukóban áll a sztori, és a dollárban van még nafta.
Mennyi is volt 1,5-2 éve egy dolcsi ? 215 Ft-220 Ft ? ;-))

És ezt majd dollárban kell törleszteni...nem forintban. És ez a 3-5% (nem emlékszem pontosan a kamatlábra) -al dollárban törlesztendő pénzt az MNB osztogatja most ingyen 0 % kamatra forintban. A kettő közti különbséget szerintetek ki fogja kifizetni. Megsúgom ti, adóemelések, megszorítások formájában.

---------------

"Osszeomlas nemzethalal 2010 ota... "

Azért meglehetősen sok magyarországi munkavállaló egy órára eső nettó bére még most 2015-ben is a 2012. januári szint alatt van, nemhogy a korábbi szinten.

Most már azért elég sok károsultja van a fidesz ámokfutásnak nevezett kormányzásának. Volt itt megszorítás, amihez képest a 2006os gyurcsány csomag kutyapicsája, semmi nem volt.

Nyugodtan akár pólót is lehetne gyártani fideszkárosult címmel.(egészségkárosító munkakörben dolgozók, volt rokkantnyugdíjasok,köztulajdonban álló cégnél dolgozók, kiskeresetű versenyszférában munkaidőkeretben dolgozók, volt manyup-tagok, rendvédelmisek, stb.).

Elég sok társadalmi osztály kapott jókora pofonokat a rezsimtől. Komplett társadalmi osztályok államilag irányított jogfosztása a nemzethalál egy formája, ha tetszik, ha nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2015.03.25 06:33

A tények ismeretében az alábbi hitelességi sorrend a reális:
1. FIDESZ
2. A magyar kormány
3. MNB
4. Az Ördög
5. A szemeteskocsi
6. A jól lefizetett liberális demagóg Illetékes Szakértők.
A felsorolás nem teljes, közkívánatra további pontokra kérek javaslatot.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2015.03.25 03:00

@melos:
Sot, amikor 2,1%-ra csokkent az alapkamat, akkor ment a roiogatas, hogy eztarthatatlan, nemsokara vissza kell emelni stb...

Osszeomlas nemzethalal 2010 ota...

elotte nagyon pozitivak voltak a fijjuk, csak nem hitt nekik senki, csodbe is ment az orszag egy hajszal hijjan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2015.03.24 23:53

@melos:
Na, akkor erről ennyit, mennyi is most ? 299,0 ? ;-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html