BUX
41516

Vérfürdő vár a forintra (Bloomberg)

Most üt vissza, hogy a magyar adósság a bóvli kategóriába került, emiatt ugyanis a dollár erősödése még a kelet-közép-európai valutáinak összehasonlításában is nagyobbat üt a forinton, mint más devizákon - írja a Bloomberg, amely csúnya jövőt jósol a feltörekvő országok fizetőeszközeinek.

Napi.hu, 2015. március 11. szerda, 09:45

A magyar valuta két hónapja nem látott gyengüléssel reagált azokra a spekulációkra, amelyek szerint az Egyesült Államokban közeleg a kamatemelés - foglalta össze a hét első napjainak fejleményeit a Bloomberg. Ez a lehetőség ugyanis elsősorban a kockázatos eszközöktől fordítja el a befektetőket, így annál nagyobb csapást mér egy valutára, minél rosszabb megítélésű ország fizetőeszköze.

Ez magyarázza, hogy a bóvli kategóriába sorolt Magyarország nemzeti valutája a legnagyobb vesztesek közé került feltörekvő piaci társaival összehasonítva, miután az Federal Reserve dallasi elnöke, Richard Fisher azt mondta, hogy a munkaerőpiac erősödésre válaszul az amerikai jegybanknak meg kellene kezdenie a hitelköltségek fokozatos szigorítását. Ezt a hír megfejelte, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei figyelmeztették Görögországot: tartania kellene magát a donoroknak tett vállalásaihoz, mert enélkül felborulhatnak pénzügyi viszonyai.

Bezzeg

Az utóbbi különösen súlyosan érinti azokat a kelet-közép-európai feltörekvő országokat, amelyek külkereskedelmük zömét Európában bonyolítják le. Nem csoda, hogy a régiós valuták gyengültek az euróval szemben, az azonban már feltűnő, hogy míg a lengyel zloty csak 0,6 százalékot, a román lej pedig 0,2 százalékot veszített az értékéből, addig a forint a forint 1,2 százalékkal gyengült. Az árfolyam 309 forint/dollár felett is járt, amire utoljára január közepén volt példa.

A zloty ezt megelőzően négy napon át menetelt hegynek felfelé, 1,2 százalékos pluszt összeszedve, miután a varsói központi bank bejelentette, hogy 50 bázispontos utolsó kamatcsökkentése után megállítja a monetáris enyhítés folyamatát. Ezzel egyébként a lengyel alapkamat 1,50 százalékon áll meg. A cseh korona mindössze 0,1 százalékkal gyengült az euróval szemben az elmúlt napokban.

310

A feltörekvő országok valutaárfolyamainak emelkedése Kelet-Közép-Európában túlcsordul - véli Bernd Berg, a Société Générale Londonban dolgozó stratégája. Berg azt ajánlja ügyfeleinek, hogy adják el forintjukat, vegyenek rajta eurót. A Fed szigorításának lehetőségétől és a Görögország körüli aggodalmaktól besokallnak az alapok, ami "vérfürdőt" indíthat el a feltörekvő devizák piacán. Ez azzal veszéllyel jár, hogy a forint a 310-es szint fölé gyengül.

Magyarország exportjának 19 százalékát az eurótagállamok piacain értékesíti és gazdasága méretéhez képest az egyik legmagasabb államadósságot görgeti maga előtt az EU-ba került volt szocialista országok összehasonlításában - emlékeztet a Bloomberg. A tízéves magyar kötvények hozama a gyengülő kereslet miatt 13 bázisponttal, 3,50 százalékra kúszott fel, ami záróárakat tekintve az elmúlt két hónap legmagasabb értéke.