Vértenger New Yorkban

Több mint 4 százalékot estek kedden a vezető tengerentúli mutatók Timothy Geithner pénzügyminiszter 2000 milliárd dolláros bankmentő kezdeményezésének bejelentését követően.
NAPI Online, 2009. február 11. szerda, 08:20
Fotó:

A nagy kormányzati mentőcsomagok, illetve azok részleteinek bejelentései után már októbertől kezdve (egy kivétellel) minden alkalommal lendületes zuhanással reagált a piac.

Így történt ez szerdán is, miután a pénzügyminiszter bejelentette, a korábban kiszivárogtatott hírekkel ellentétben nem hoznak létre egy úgynevezett rossz bankot, amely felvásárolná a kockázatos hiteleket, hanem a magántőke és a kormány együttműködésével akarják megszabadítani a bankokat "mérgező" eszközeiktől. Ezen felül hitelezésserkentő intézkedéseket és a bankok feltőkésítésének folytatását vázolta fel Geithner - összességében 2000 milliárd dollár értékben, amelynek csak egy része lenne közpénz.

A piac nem fogadta túl lelkesen az intézkedéscsomagot, a befektetők ugyanis hiába vártak a kedvező részletek ismertetésére. A vezető részvényindexek így a Nasdaq kivételével egy percre sem kerültek a pozitív tartományba és a nap végére teljesen beszakadtak.

A Dow Jones ipari átlaga december eleje óta nem látott, 382 pontos, azaz 4,62 százalékos esést követően 7 888,88 ponton zárta a napot, mind a harminc komponense a vörös tartományban maradt. Ennél is siralmasabb, 4,91 százalékos zuhanást szenvedett el az S&P 500, amely így 827,16 ponton végzett. A Nasdaq a kereskedés elején még kidugta a fejét a hétfői zárszint fölé, de igen hamar lebucskázott onnan és 4,20 százalékot rontva 1 524,73 ponton búcsúztatta a keddet.

A leginkább egyébként természetesen a bankpapírokat büntették a befektetők. A Bank of America részvényei 19 százalékot, a Citigroup 15,2 százalékot, míg a JP Morgan 9,8 százalékot gyengült.

Ugyancsak szenvedtek a bankokhoz hasonlóan igen veszélyes eszközöket tartó biztosítók is, a Hartford Financial Services Group papírjai 13,2 százalékkal, míg riválisa a legnagyobb amerikai életbiztosítónak számító MetLife részvényei 12 százalékot vesztettek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK