Óriási butaságot csinálnak Monetáris Tanácsban, mivel a keddi kamatvágással a törvényben lefektetett céltól tértek el, és erre nem lehet azt mondani, hogy középtávon minden rendben van - mondta Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője a Napi Gazdaságnak. A mostani döntés mögött még inkább látszik a politikai szándék, hiszen az inflációval kapcsolatban csak negatív hír látott napvilágot. Ruzsonyi szerint ezzel beért a kormány sokéves politikája,  a hiteles monetáris politika azonban elesett. Nem a Magyar Nemzeti Banktól kellene ugyanis várni a növekedés beindítását, inkább azt kellene észrevenni, hogy a piacon nincs bizalom az ország gazdaságpolitikája felé, ezért nem megy le a kamatszint. Az egy hónappal korábbi kamatcsökkentés jól sült el végül, de ezzel a szakember szerint mázlijuk volt.

Ruzsonyi szerint a forint bejelentés utáni stabilitása is csak látszólagos volt: a régióról leszakadtunk és az euró erősödését sem tudtuk lekövetni kedden kora délután. Az euró ugyanis az 1,29-es szintről hirtelen 1,296-ig menetelt pont a magyar döntést követően, amire a forint egyáltalán nem reagált. A magyar deviza ugyan egy picit beerősödött 283 forint alá az euróval szemben, de nemsokára már ismét 283 felett forgott az euró, hiába jött hirtelen optimizmus a devizapiacokra. Az euró erősödése mögött egyébként nem állt hír, piaci információk szerint nagyobb hedge fundok jelentek meg vevőként az euró piacán és ezek rántották fel az árfolyamot. Ezek nagyobb amerikai alapok lehetnek, amelyek ebben az időpontban kezdenek el kereskedni.

Az egy hónappal korábbihoz képest nem volt igazi rizikófaktor a mostani döntésben, ez okozhatta, hogy nem volt büntetés a piacon az egy hónappal korábbival szemben - vélik az ING elemzői. Szerintük még további vágás is benne van a levegőben, az igazi gondot azonban az jelenti, hogyha fordul a hangulat a világban, akkor nem lesz, ami megvédje a forintot.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!