A hosszú távú trendek elemzésére szakosodott Robert Prechter február végén, a nagy összeomlás előtt egy várható, igen agresszív emelkedésre hivatkozva a shortpozíciók lezárását javasolta, 1000-1100 pont közé várva az S&P-500 indexet. A mutató ezt a 666 pontos márciusi alj után mostanra teljesítette, ezért most a longolás kerülését és a shortpozíciók nyitásának megfontolását ajánlja a befektetőknek az Elliott Wave International feje - írja a Techticker.

Az Elliott-hullámok technikai elemzésre való alkalmazásában úttörő szerepet betöltő Prechternek van már egy-két emlékezetes befektetési tipp a listáján. Az 1987-es összeomlás előtt két héttel azt tanácsolta ügyfeleinek, szálljanak ki a részvényekből.

Gyakorlatilag ez a tippje volt az, amely után az Elliot-hullámok tőzsdei folyamatokra történő alkalmazása elindult diadalútjára a technikai elemzők körében. A jelzálogpiaci válság eszkalálódását megelőzően, 2007 júliusában Prechter mindenkit a részvénypiacok tetőzésére figyelmeztetett.

A nagy kérdés szerinte az, végéhez közeledik-e a rally, belátva azt, hogy a trenddel szembemenő mozgások eltalálása elég trükkös feladat. A veterán elemző viszont egészen biztos abban, hogy a következő visszaesési hullám jóval túltesz majd az eddig tapasztaltakon, és szerinte ennek során a vezető indexek esetében elesnek majd a márciusi mélypontok is. Prechter álláspontja az, hogy a 2007 végétől idén év elejéig tartó összeomlás csak az előszele volt a szerinte még mindig tartó medvepiac fő attrakciójának.

Ebben a tekintetben a jelenlegi, a 2000 környéki techlufi idején kezdődött ciklus sokkal inkább a harmincas évek vagy a Déltengeri-buborék kipukkadása utáni, 1720-as évekbeli Anglia helyzetére rímel majd. A szakember szerint a 2000-es csúcsok hozták el a lényegi trendfordulót és az évtized közepén indult vásárlási rohamok, illetve vad lufifújás következményeit még évtizedekig nyögjük majd.

Hozzá kell tenni azonban, hogy az Elliot-hullámok szakértője is hibázik néha.

Tavaly 70 dolláros olajárfolyamnál például eladást javasolt, s közben a kurzus 147 dolláros csúcsra szaladt. Kritikusai szerint a hullámelmélet fő vonzereje az, hogy bármire rá lehet húzni, viszont olyan szabadságot ad alkalmazójának, hogy utólag mindig az elméletbe illőnek tarthatja a bekövetkezett eseményeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!