BUX
36940

Veszélyes periódusba léptünk

Az amerikai vállalatok többségénél most kezdődik az első negyedéves jelentések előtti periódus, amikor a cégek nem vehetnek saját részvényeikből. Ez gyengeséget hozhat az amerikai részvénypiacon a Goldman Sachs szerint.

Napi.hu, 2015. március 24. kedd, 15:35

A Goldman Sachs egy friss elemzése szerint a következő hetekben várhatóan gyengélkedni fog az amerikai részvénypiac. Az amerikai részvények egyik legnagyobb vásárlói az elmúlt években ugyanis maguk az amerikai vállalatok voltak sajátrészvény vásárlásaikkal, azonban a cégek számára tiltottak az ilyen vásárlások a negyedéves jelentéseket megelőző hetekben - hívja fel a figyelmet az elemzés a zerohedge.com szerint.

Az amerikai cégek többségénél most veszi kezdetét az a tilalmi időszak, amely az első negyedéves gyorsjelentéseket előzi meg, így a befektetési bank szerint a következő hetekben egy fontos vevő esik ki a piacról.

A Goldman korábbi becslése szerint az amerikai vállalatok 2015-ben mintegy 450 milliárd dollárt költhetnek összesen saját részvényeik visszavásárlására a tavalyi 415 milliárd körüli összeg után. Ezzel a vizsgált csoportok közül messze ők jelenthetik idén a legnagyobb nettó vásárlót az amerikai részvények piacán. A bank becslése szerint idén a tőzsdén jegyzett alapok 170, a külföldi befektetők 125, a befektetési alapok 125, míg az életbiztosítók 5 milliárd dollár értékben lehetnek nettó vásárlók. A másik, eladói oldalon a nyugdíjalapok állnak 175, illetve a háztartások 245 milliárd dollárnyi várható eladással.

A Deutsche Bank egy korábbi elemzése szerint egyébként februárban rekordösszegben, 98 milliárd dollár értékben jelentettek be sajátrészvény-vásárlásokat az amerikai cégek. Az anyag szerint ennek is volt köszönhető a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500 kiemelkedően jó teljesítménye, amely 5 százalékkal emelkedett a hónap során.

A Goldman szerint az elmúlt években az amerikai vállalatok sajátrészvény vásárlási aktivitása jól megmutatkozott az S&P 500-as index szezonális teljesítményében. Míg az index az utóbbi nyolc negyedévben havonta átlagosan 1,6 százalékkal erősödött, addig a sajátrészvény vásárlás tilalmával terhelt hónapokban ez az érték csak 0,3 százalék volt. A tilalmi hónapok felében pedig csökkent az index értéke.

Ezek a vételek egyébként várhatóan a jelentési szezon megindulását követően jelentkezhetnek újra a piacon, ami praktikusan május első hetét jelentheti.