Veszélyes szinten van-e már a drágulás?

Egyelőre nincs változás hangulati fronton az amerikai részvénypiacon, a befektetők még mindig kirobbanóan optimisták. Egyelőre nincs jele a negatív fordulatnak.
NAPI, 2013. február 18. hétfő, 12:20
Fotó: Napi.hu

Nem történt jelentős változás a héten hangulati szempontból az amerikai részvénypiacon, a hangulati indikátorok közül több is a szélsőségesen optimista tartományban tartózkodik, azonban a piac egyelőre nem csinált olyat, ami egyértelműen a negatív fordulat közeledtére utalna.

A tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgáló felmérés a szélsőséges értékek határán billeg, a legutóbbi adatok szerint a szakértők 52,6 százaléka javasol részvényvásárlást ügyfeleinek, míg 21,1 százalékuk a részvényeladást tartaná a jobb megoldásnak. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 2,49 - egy héttel korábban 2,59 volt - ami a piaci tetőkre jellemző tartományhoz közeli érték. Lokális csúcsok közelében az optimisták aránya a felmérésben 55 százalék feletti, a pesszimistáké jellemzően 20 százalék alatti értékeket vesz fel.

hangulat és S&P 500
Napi GazdaságA profi szereplők többsége masszív vételi pozíciókban ül, igaz, az elmúlt két hétben az óvatosabbak realizálásba kezdtek. Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM felmérése szerint tagjaik körében a portfóliók átlagos long kitettsége 89,5 százalék, két héttel ezelőtt a sosem látott 104 százalékos értéket is elérte.

pozicionáltság és S&P 500
Napi Gazdaság


A VIX index sokéves mélypontok közelében ragadt.

VIX index
Napi Gazdaság


Az amerikai kisbefektetők szövetsége, az AAII felmérésében a következő hat hónapban részvénypiaci áremelkedést várók aránya 42 százalékos, míg az alacsonyabb indexértékekre fogadóké 28,7 százalék. Ez jó hangulatot mutat, viszont korántsem annyira szélsőségeset, mint az előző három hangulati indikátor.

Kisbefektetői hangulat
Napi GazdaságAz S&P 500-as index emelkedő trendje eközben sértetlen, az elmúlt hetekben tapasztalt kisebb megtorpanással az index egyelőre csak a masszív emelkedéssel kialakult túlvettségi helyzetből kezdett el kioldalazni. Nincs arra utaló egyértelmű jel, hogy trendforduló következne, az emelkedéshez tartozó hosszabb távú RSI trend sértetlen, a nyári és az ősz közepi mélyponttól számolt emelkedő trendhez tartozó mozgóátlagok egyaránt az index alatt helyezkednek el.

Még nincs baj a trenddel
Alfatrader


A mostani helyzet igazi kockázatát az jelentheti a vételi oldalon gondolkodó befektetők számára, hogy a korábbi emelkedés hevessége és meredeksége miatt erősebb támaszszintek a jelenlegi értékeknél jóval alacsonyabban találhatóak az index grafikonján. Az első komolyabb jelzést az emelkedő trend megfordultára az emelkedés legutóbbi szakaszához tartozó 30 napos mozgóátlag törése jelentené. Ez jelenleg 1495 pont körül húzódik, egy szignifikánsan ez alatt záró index már komolyabb figyelmeztetést jelenthetne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK