Azoknak akik beszállnának a kriptopénzek világába, a legfontosabb szempont, hogy olyan tőzsdét válasszanak, amely megbízható, transzparens és megfelel a helyi jogszabályoknak, valamint megfelelő engedélyekkel rendelkezik. Dejan Davidovic, a Kriptomat tőzsdeüzemeltető üzletfejlesztési vezetője szerint a digitális valuták számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos fizetőeszközökkel szemben, viszont sokan csupán gyors meggazdagodást látnak bennük. Ez az oka annak, hogy az utóbbi években számos "kriptoátverésnek", -csalásnak és piramis játéknak lehettünk tanúi, amelyeknek rengeteg ember pénztárcája vált áldozatává.

A legfontosabb, hogy minden befektetéshez hasonlóan itt is tájékozódni kell. Először is nem árt megtudni néhány adatot a tőzsdét működtető cégről, ezek az adatok általában elérhetők a tőzsde weboldalán a "kapcsolat" vagy a "rólunk" szekcióban. Itt többek között a cég nevére, címére, nyilvántartási számára, valamint az adóazonosító számára lehet gondolni.

Habár a legtöbb ország még nem rendelkezik fejlett kriptovalutákra vonatkozó jogszabályokkal, nem árt utánajárni, hogy a kiszemelt tőzsde köteles-e rendelkezni engedélyekkel. Ha a szóban forgó tőzsde például Liechtensteinben vagy Észtországban van bejegyezve, akkor a tőzsde köteles megszerezni a megfelelő engedélyeket.

Az olyan cégek, amelyek büszkén vállalják csapatukat, legtöbbször nyilvánosan közzéteszik csapattagjaik rövid bemutatóját. Ez általában arra utal, hogy egy komoly cégről van szó, amelynek nincs mit rejtegetnie.

A három legfontosabb dolog, amit egy kriptovaluta tőzsde működésével kapcsolatban le kell ellenőrizni: a befizetések, a kifizetések és a tárca működése. Ezt úgy lehet megtenni, hogy egy kisebb összeget utalunk a tőzsdére, majd miután az megérkezett, visszautaljuk saját bankszámlánkra.

Fontos, hogy a tőzsde weboldalán jól látható helyen legyenek feltüntetve a használattal járó díjak, ez általában a megbízhatóság jele. Másrészről viszont, ha a tranzakciós díjak apróbetűs szövegbe vannak rejtve, jobb megfontolni, hogy inkább egy másik tőzsde lenne jobb választás. Ez annyit jelent, hogy sokkal jobban megéri egy olyan tőzsdét használnunk, amely 3 százalékos tranzakciós díjat számol fel, viszont az ethereum árfolyama követi a piaci átlagot. A Kriptomat például 1,45 százalékos díjat kínál, ráadásul a támogatott kriptovaluták árfolyama megegyezik a legnagyobb tőzsdéken szereplő árfolyammal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!