Veszélyes zuhanás volt Japánban

Nagyot esett a japán tőzsde több kedvezőtlen hír miatt pénteken, az tengerentulon pedig kivártak a befektetők.
MTI-Eco, 2010. október 29. péntek, 09:16
Fotó:

A japán Nikkei225 index 1,75 százalékos csökkenéssel 9202,45 ponton, hét hetes mélyponton zárt pénteken, míg a tőzsde első szekcióján forgó összes részvényt követő Topix index 0,42 százalékkal gyengült. Az index részben néhány nagyvállalati eredmény beszámoló várakozásoktól elmaradó adatai, részben pedig a jen erősödése miatt, illetve az amerikai Fed jövő heti mennyiségi monetáris enyhítését megelőző általános tőzsdei visszarendeződés miatt gyengült. Rontotta a befektetői hangulatot a japán ipari termelés 1,9 százalékos szeptemberi csökkenése is.

 A Nikkei225 index 9300 pontos tartománya komoly technikai ellenállási szintnek számít, melynek áttörése gyorsította az index gyengülésétA japán exportőr vállalatok hó végi jen vásárlásai miatt a jen 15 éves árfolyam csúcs közelébe erősödött a dollárral szemben.

A vesztes papírokat az üveg- és kerámia ipar vezette, követve a bányászati és ingatlanpiaci szektorok papírokkal. Az emelkedő részvények a gázipari, banki és textilipari ágazatokból kerültek ki.

A tokiói tőzsdezárás idején a főbb ázsiai tőzsdék szintén veszteségben álltak. A S&P/ASX 0,5 százalékkal, a hongkongi Hang Seng index 1,03 százalékkal, a szöuli Kospi 1,3 százalékkal, a tajvani index 0,8 százalékkal, a sanghaji Composite index 0,2 százalékkal gyengült. Erősödött viszont a szingapúri Straits index, 0,2 százalékkal.

A kedvezőtlen hagnulatra az is hatással lehetett, hogy az amerikai piacokon kivárás volt előző este. A Dow Jones 0,2 százalékkal 11 109,71 pontra süllyedt, míg az S&P 500 0,1 százalékkal emelkedett, és 1183,67 ponton zárt.

  

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK