A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A jelenlegi állapot szerint az ékből 23 900 alatti zárásokkal lépne ki lefelé a kurzus, míg az emelkedést támogató, az ék alsó szélét adó trend megfordulását 23 520 alatti zárások jelzik. Az ék alakzatból számítva a csökkenés célja a 22 700-as érték közelében van, ami megegyezik a korábban (2011. március 31.) elhagyott csökkenő trend visszatesztelésének szintjével, illetve a 200-as átlag is a közelben halad el. Tartósabb emelkedés megindulásához a fenti rés betöltéséhez, de még inkább a legutóbbi csúcs (24 000) feletti zárásokra lenne szükség. Erre a jelenleg gyengélkedő piaci viszonyok mellett kevés esély látszik.

A Mol árfolyama esetében a kialakult helyzet hasonló. A papírok kurzusa itt is egy ék formában mozog, ebben az esetben azonban az árfolyam már túl van egy úgynevezett hamis kitörésen is. Miután ezen túl vagyunk, várhatóan a kurzus 23 700 forint közelében hagyja el az éket, majd az esés 22 500 forint közelében akadhat meg, betöltve a 21 950−21 640 közötti rést. Ahhoz, hogy az emelkedés újabb hullámában bízhassunk, a kurzusnak meg kell haladnia a 25 715 forintnál lévő csúcsot.

Az OTP papírjainak árfolyama a tegnapi emelkedéssel még nem tudta érdemben meghaladni az április 11-i zárást (6336), így − amíg ennek megerősítése legalább 6400 forint feletti zárással meg nem történik − úgynevezett kettős csúcs kialakulásával kell számolni. A formáció kulcsszintje az 5933 közelében húzódó nyakvonal, ugyanis az ez alatti zárások jelölik egyértelműen az 5500-as célár elérését. A csökkenés első jele azonban még a nyakvonal átlépése előtt a március 24-én indult emelkedő trend átlépése lesz 6150 forint alatti zárásokkal. Trendszerű emelkedés megindulásához a 6376−6395 közötti rés teljes betöltésére lenne szükség.

Miután elég jól együtt mozog a legnagyobb magyar bank árfolyama az euró−forint árfolyammal, érdemes arra is vetni egy pillantást. Az árfolyam kettős alj alakzatot rajzol, ami a forint gyengülésére utal. A mélypontok 263,10 közelében helyezkednek el, míg a nyakvonal 268,20 közelében van. Amíg a kurzus 263,10 feletti zárásokat produkál, jó esély van a nyakvonal elérésére. Ennek átlépése után a formáció alapján várható célár 273,30 forint közelében van, ha a folyamat nem akad el a 271,50-es ellenállásnál. Jelenleg tehát a várható forintgyengülés is inkább a csökkenő OTP-árfolyamot támogatja. Ha a kurzus új mélyponton zár a kettős aljhoz képest, a forint tovább erősödhet.

 

BUX index


A Richter árfolyamának rajzolatát is úgynevezett kettős alj jellemzi, amelynek mélypontja 36 400 forint közelében helyezkedik el, nyakvonala pedig 40 000 forintnál van. A jelenlegi helyzet szerint, amíg az árfolyam 37 855 feletti zárásokat produkál, jó esély van a nyakvonal elérésére, ennek átlépése pedig 43 600 forint közelébe emelheti a nagyobbik gyógyszergyártó árfolyamát. Ha a kurzus új mélyponton zár a kettős aljhoz képest, további csökkenésre kell számítani  35 000 forintig.

Háda Bálint, Quaestor Értékpapír Zrt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!