BUX
38971

Veszélyezteti Magyarországot az egyiptomi vírus?

Magyarország a tőkepiaci felosztásban egy kategóriába, az EMEA-régióba esik a forrongó Egyiptommal és Tunéziával. Arról kérdeztünk szakértőket, hogy ez okozhat-e tőkekivonást a magyar piacról, vagy ellenkezőleg, a régión belüli átcsoportosítás miatt inkább plusz pénzek áramolhatnak ide.

NAPI, 2011. január 28. péntek, 15:50

Egyiptomban hatalmas esés volt, több mint 20 százalékkal zuhant a piac pár nap alatt, ám közvetlen hatása inkább az észak-afrikai térségre lehet - vélekedett Pintér András a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Ilyen szempontból szerencse, hogy ez EMEA maradékelven összerakott csoport - fogalmazott. Amikor fel akarták osztani a fejlődő piacokat, adta magát Ázsia és Dél-Amerika, a többi pedig bekerült a harmadik kalapba, ezt nevezik EMEA-nak (Europe, Middle East, Africa). Így együtt van Közép-Európa Dél-Afrikával, Oroszországgal, Törökországgal és Észak-Afrikával, miközben sem tőkepiaci, sem gazdasági értelemben nincs szoros kapcsolat közöttük. Az alapkezelő úgy véli, ha az egyiptomi fertőzés terjed, akkor is elsősorban a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) térségben jelenthet veszélyt.

Az egyiptomi piacon nagyon nagy súlyt képviselnek az arab befektetők, jelentős a helyi befektetők aránya is, így jóval kiegyensúlyozottabb a nagy külföldi szereplők súlya mint a magyar piacon, ahol 80-90 százalékos a részesedésük. Az ottani helyzet azonban a figyelem középpontjában áll, a péntek esti nagy tüntetés előtt a piacok is bizonytalanok voltak.

Átrendeződik a csoportAz EMEA-csoporton belül azonban világosan láthatók nagy átrendeződések. November elején húzták új történelmi csúcsra a török piacot, ami azóta korrigál, miközben Oroszország lett a térségünkön belül az új favorit - mondta Pintér. Ennek több oka van, elsősorban az, hogy az olaj ki tudott lépni a 80-84 dolláros sávból, és 90 dollár fölé emelkedett decemberben. Pintér szerint komolyan javította az orosz piac imidzsét a foci-vb rendezési joga és a pozitív WTO-csatlakozási nyilatkozatok, melyek szerint elképzelhető, hogy Oroszország már idén csatlakozik a szervezethez. A befektetők javuló megítélése látszott a tőkeáramláson: november közepe óta a török piacról jelentős ki-, az orosz piacra pedig jelentős beáramlás figyelhető meg.

A három közép-európai országnál nagy fordulat nem volt, a BUX tavaly magasan a legrosszabbul teljesítő index volt. Ebből az éles alulteljesítésből jött egy felülteljesítés, amit nagyjából ugyanazok a folyamatok határoznak meg, mint ami az állampapír- és forintpiacon is megfigyelhető - mondta Pintér András. Leginkább a shortok zárása tud okozni egy ilyen hirtelen felívelést - tette hozzá.

Az optimizmus pedig optimizmust szül, amikor jól megy a piac, akkor a kormányzati nyilatkozatokat is pozitívabban fogadják. De nagy, éles fordulat a tőkeáramlásban nem volt.

Enyhültek a nyugdíjfélelmekA magyar és lengyel piacon is komoly negatív tényező volt a magánnyugdíjpénztári átalakítás - igaz, a lengyelek csak csökkentették a járulékból a magánynyugdíj pillérre jutó részt. Mostanra viszont itt is, ott is enyhült az ennek piaci hatásaival kapcsolatos félelem: a lengyelek azt ígérik, hogy fokozatosan feloldják a pénztárak maximális részvényarányára vonatkozó korlátozást. A jelenlegi 40 százalékos plafon fokozatosan, évi 2-3 százalékponttal 60 fölé emelkedik. Így a részvénypiac felé áramló pénz nem fog olyan drasztikusan visszaesni.

A magyar átalakítással kapcsolatban is reálisabban kezdenek viselkedni a szereplők. Pintér korábban sem gondolta, hogy megalapozott a félelem attól, hogy a pénztári eszközök hirtelen a piacra borulnak. Most úgy néz ki, április - májusnál előbb nem kezdődik meg ezek értékesítése és a napvilágot látott eladási elképzelések is piacbarátnak tűnnek.

Nagyobb az egyiptomi kockázat

Csak a régión belüli alapoknál képzelhető el átcsoportosítás az egyiptomi események miatt, a fejlődő alapokba fektetők pedig kerülhetik az EMEA kategóriát abban az esetben, ha a bizonytalan politikai helyzet hosszabb ideig fennmarad - mondta Loncsák András az Aegon Alapkezelő részvény portfóliómenedzsere.

A kockázat összehasonlíthatatlanul nagyobb Egyiptom esetében: míg a tízmilliós Tunézia nem képvisel jelentős potenciált a világgazdaságon belül, Egyiptom nagyon fontos szereplő a térségben erős gazdasági szálakkal kötődik a fejlett világhoz és stabilizáló szerepe van a Közel-Keleten.

A jelenlegi rendszer békében él Izraellel, ha ez a viszony egy politikai átrendeződés során esetleg megromlik, az nemcsak a térségre de az egész világra kiterjedő kockázatot jelentene.

Az észak-afrikai régiót is felölelő EMEA-kategória idén a legkedveltebb befektetési célpontnak számított, ide áramlott arányosan a legtöbb tőke. Ezt részben a nyersanyagár-emelkedés hajtotta, a kategória két vezető piac az orosz és a dél-afrikai, mindkettő jelentős nyersanyag kitettséggel rendelkezik. Loncsák szerint is a leginkább figyelemreméltó mozgás a régión belül, hogy elfordultak a török eszközöktől, az orosz papírokat viszont megtalálták. Ebben az olajár-emelkedés mellett két nagyobb vállalati hír, a Pepsi piacra lépése, illetve a BP-Rosznyefty megállapodás is szerepet játszhatott. Ezek ugyanis azt mutathatják, hogy változóban van Oroszország eddig nem kifejezetten pozitív megítélése.

A magyar piac tavaly 15 százalékkal alulteljesített a régióhoz képest, mivel a befektetők alulsúlyoztak minket. Most viszont a súlyokat kezdik visszaállítani, emellett a lengyel piacról is jöttek át pénzek - mondta Loncsák. A változást segíthette, hogy a korábbi félelmekkel szemben úgy tűnik, nem kell tartani attól, hogy a magánnyugdíjpénztárak kínálati nyomást helyeznek a piacra, vagy ha ezek az eszközök részben meg is jelennek a piacon, inkább csak a második félévben. Emellett optimista várakozások övezik a februári intézkedéscsomagot is.