Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Két év folyamatos emelkedés után most eljött a medvepiac ideje Marc Faber szerint. A befektetőguru a CNBC-nek nyilatkozva kifejtette, ha összehasonlítjuk a kötvényeket, a készpénzt, illetve a részvényeket, a részvénypiac tűnik a leggyengébb láncszemnek. A piacok az elmúlt hónapokban össze-vissza csapkodtak, miután mind az USA-ban, mind Európában adósságválságok léptek fel, ami veszélybe sodorta a kibontakozó gazdasági növekedést.

A kötvénypiacból világosan látszik, hogy a gazdaság recesszióban van − mondta Faber. Mármost, ha a kötvénypiac azt mutatja, hogy a nyugati világ gazdaságai gyengülnek, ugyanakkor a részvénypiacok meglehetősen magasan állnak, akkor úgy gondolom, a részvénypiacok vannak veszélynek kitéve − fogalmazott.

Akadnak olyan elemzők, akik úgy gondolják, van rá esély, hogy a gazdasági mutatók javuljanak, Faber véleménye szerint viszont inkább az ellenkezője valószínű. Ráadásul úgy véli, hogy a második félévben több vállalat is kiábrándító eredményeket közöl majd, ami szintén az esést valószínűsíti inkább.

Kifejtette, Amerika jóval kevesebb gondot okoz a világnak, mint Kína, ha ott gond lesz, az jóval nagyobb válságba sodorhatja a világgazdaságot, mivel Kínával szemben az USA már nem számít jelentős nyersanyagvásárlónak. Ha a kínai gazdaság lassulni kezd, az a mélybe lökheti az olaj árát és komoly gondokat okoz majd olyan nagy nyersanyag-kitettségű országoknak, mint Kanada, Ausztrália, illetve a Közel-Kelet államai. Ha pedig a nyersanyagárak zuhanni kezdenek, akkor ezek az országok nem fognak tudni annyi kínai árut vásárolni. Ez az, amin a világ jegybankárai sem tudnak segíteni. Ráadásul az élelmiszerár-infláció főleg a fejlődő világ problémája, így ez még inkább visszavetheti a kínai növekedést.

A nagyobb eurózónabeli országokkal, például Olaszországgal kapcsolatos aggodalmak ellenére viszonylag optimista az euró megmaradását illetően. Ami számára meglepő, az a közös deviza ereje, illetve az, hogy még nem omlott össze eddig.

Faber meggyőződése szerint a periféria országait, amelyek az eurót terhelik, jó eséllyel ki kellene tessékelni az eurózónából. Faber, aki magát ultra bearish-nek tartja, úgy véli, jelenleg a nemesfémek kínálják a legjobb befektetési lehetőséget. Így szerinte az arany menedék szerepe miatt továbbra is a jelenlegi történelmi csúcsa körül maradhat, de ő csak akkor venne, ha 1500 dollár alá esne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!