Az általunk megkérdezett elemezők átlagosan 3,6 milliárd forintos veszteséget várnak a gépipari cégtől az utolsó negyedévre, ezzel éves nettó eredménye valamivel több, mint 2 milliárd forint veszteséget mutathat. A társaság rendszeresen nyit következő évi várható árbevételére fedezeti ügyleteket, szeptember végén 65 millió dollárnyi és 109 millió eurónyi eladása volt nyitva a forint ellenében, ezenfelül 37 millió dollárt adott el euró ellenében harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint. A negyedik negyedévben 22 forinttal drágult az euró és 19 forinttal a dollár, így érthető a tippelt mínusz nagyságrendje.

Ugyanakkor az utolsó három hónapban 1,4 milliárd forintnyi EBITDA-at várnak a cégtől, s ezzel éves EBITDA-ja a 2007-es alá süllyedhetett pár százalékkal, a becslések szerint majdnem 4 milliárd forint lehetett. Az éves árbevétel gyakorlatilag a 2007-essel fog megegyezni, ha igazuk van az elemzőknek, az egy évvel korábbi utolsó negyedhez képest viszont jelentő, közel 20 százalékos lehet a visszaesés.



(A NAPI Gazdaság főszerkesztője, Korányi Tamás rendelkezik Rába részvényekkel, munkatársa Lovas-Romváry András a Rába Nyrt. felügyelő bizottságának tagja és szintén rendelkezik Rába részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!